Klaus Iohannis, atac la Guvern. „Ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”

Klaus Iohannis a atacat Guverul României şi a afirmat că instituţii ale statului român nu au reuşit să-şi facă datoria în cazul crimelor de la Caracal.

28 iul. 2019, 16:49
Klaus Iohannis, atac la Guvern. „Ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”

Klaus Iohannis a ţinut un discurs la Cotroceni.

„Îmi exprim regretul profund faţă de cazul de la Caracal, în care instituţiile nu au reuşit, în urma unui şir lung de erori inacceptabile, sa salveze cele două tinere care au dispărut în mod brutal. Sunt alături de familiie lor şi de românii care şi-au expărtimat solidaritatea cu acestea, pentru clipele grele prin care trec”, a început Klaus Iohannis.

„Instituţii ale statului roman nu au reuşit să-şi faca datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viaţă. Este o realitate sumbră care nu mai poate fi schmbată. Cei responsabili vor trebui aspru sancţiuni, de la Interne, de la STS, de la toate instituţiile care vor fi găsite vinovate. Dar pedepsele, orcât de severe şi binemeriotate ar fi, nu aduc vieţile pierdute înapoi. Ce este obligatoriu este să facem să identificăm toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii”, a mai spus preşedintele României.

„Resping abordarea politicianistă propusa de Guvernul României, care ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii. Călcarea în picioare a legilor justiţiei, a codurilor, a fost şi este una dintre liniile directoare ale acestei coaliţii. Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza această situaţie. Ar fi un îndemn onest doar dacă ar veni de la persoane oneste, care caută sincer soluţii”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Au dat afară oameni competenți, au scăzut pededpsele unor infractori și au vrut să-și suboordoneze justiția, atunci când fac apeluri ca și când nu au nicio legătură cu această temă, nu mai au nicio credibilitate. Politizarea MAI este din păcate o realitate. Există soluții. Voi cere premierului miniștrilor de Justiție și Interne ce măsuri se impun. Cooperarea dintre polițiști și procurrori se face deficitar iar cele care suferă este cetățeanul român. Legislația penală trebuie modificată în interesul drepturilor fundamentale și nu a apărării infractorilor. Voi cere ministruului de Justiție să vadă în ce măsură se impun modificări ale legislației penale. Statul român a fost profund slăbit de guvernarea PSD din ultimii ani. Efectele trebuie reparate. Cer Guvernului să ia măsuri acum pentru că are pârghii dacă mai are o minimă decență. Le mai cer aborgarea modificărilor legislative aduse legilor justiției și codurilor penale. Este un pas obligatoriu pe care îl cer și românii afectați de efectele cumpliite ale guvernării PSD. Dacă nu o va face acest guvern voi face o nouă majoritate după alegerile prezidențiale pentru ca drepturile românilor să fie apărate și garantate cu adevărat. Statul român trebuie eliberat de incompetență, clientelism, corupție și aroganță”, a încheiat Klaus Iohannis.