Klaus Iohannis, aviz pentru urmărirea penală a lui Petre Tobă

Klaus Iohnnis a semnat avizul pentru urmărirea penală a fostului ministru de Interne Petre Tobă.

08 sept. 2016, 08:27
Klaus Iohannis, aviz pentru urmărirea penală a lui Petre Tobă

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Deciziei Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Procurorii DNA au cerut sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru aprobarea urmăririi penale împotriva ministrului de Interne Petre Tobă, pentru acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul achiziţiilor de la Departamentului de Informaţii al ministerului. Dosarul este disjuns din cel în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne petre Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, desecretizarea unor documente interne cerute de procurori, privind cheltuieli din fondul Departamentului de Informaţii al ministerului.

Banii respectivi, în loc să fie folosiţi în scopul stabilit de lege, adică pentru protecţia siguranţei naţionale, au fost cheltuiţi în scopuri personale, pentru cumpărarea de jocuri şi jucării sau pentru mese festive, acuză procurorii DNA. 

Citeşte şi: Ministrul de Interne Petre Tobă şi-a dat demisia. Premierul Dacian Cioloş a luat act de demisie UPDATE