Klaus Iohannis, către tinerii magistraţi: Nimeni nu este mai presus de lege VIDEO

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni, la Palatul Cotroceni, cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, cărora le-a spus că un "reper fundamental" al justiţiei este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege". "Independența poate fi golită de conținut, dacă legea nu este aplicată egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social", a arătat Iohannis.

02 feb. 2015, 15:31
Klaus Iohannis, către tinerii magistraţi: Nimeni nu este mai presus de lege VIDEO

Klaus Iohannis le-a spus absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii că, prin actul de numire a lor în funcţii, au intrat „într-unul dintre cele mai importante sisteme, cel judiciar, care este fundamental pentru existența statului de drept.”

Garantarea independenței justiției și statului de drept, precum și sprijinirea luptei anticorupție sunt priorități ale mandatului meu, pe care le voi reafirma cu fiecare ocazie. Înaintea mea au vorbit persoane cu experiență în profesia de magistrat, care pot constitui repere profesionale pentru oricine dintre dumneavoastră. Prestigiul funcției de magistrat și responsabilitatea cu care aceasta este încărcată sunt subiecte mereu actuale.

Nu este rolul meu să dau sfaturi și nici nu cred că de acest lucru este nevoie. Cred, însă, că fiecare dintre noi, indiferent ce putere în stat reprezentăm, trebuie să avem mereu în minte ce se așteaptă de la noi”, a spus şeful statului.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis vrea să meargă în Parlament. SCRISOAREA trimisă şefilor celor două Camere

Klaus Iohannis le-a mai transmis tinerilor magistraţi ce aşteptări are de la justiție.

„În primul rând independenta justiției, care este esențială. Dumneavoastră veți fi chemați să realizați concret acest principiu în întreaga activitate și în conduita extraprofesională.

Un alt reper fundamental este descris de formula „nimeni nu este mai presus de lege”. Independența poate fi golită de conținut, dacă legea nu este aplicată egal tuturor, indiferent de poziție, funcție, avere sau statut social.

În al treilea rând, responsabilitatea magistratului este un corolar al activității sale și trebuie să devină un principiu de conduită și un mod de viață.

În fine, îmi doresc să nu uitați niciodată că justitia este, ca și noi toți, în slujba cetățeanului. În paralel cu principiile independenței, echidistanței și responsabilității, să nu uitați că în fața dumneavoastră se află oameni. Și întotdeauna când lucrați cu oameni, este nevoie de respect și deferență. Respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în administrarea justiției, în limitele și rigorile legilor, rămâne o coordonată esențială a activității dumneavoastră.

Prin numirea ca magistrați ați fost investiți cu prerogativele uneia dintre cele trei puteri în stat. Vă îndemn să o exercitați cu devoțiune, profesionalism, echidistanță si decență. Vă doresc mult succes în cariera profesională și în viață!”, a conchis Iohannis.