KLAUS IOHANNIS: L-am sfătuit pe Gabriel Oprea să-şi dea DEMISIA. Comunicarea pe accident a fost CATASTROFALĂ

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că s-a întâlnit, în cursul serii, cu Gabriel Oprea şi l-a sfătuit să-şi dea demisia, în urma accidentului în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, care făcea partea din coloana oficială a vicepremierului. 

26 oct. 2015, 15:08
KLAUS IOHANNIS: L-am sfătuit pe Gabriel Oprea să-şi dea DEMISIA. Comunicarea pe accident a fost CATASTROFALĂ

Klaus Iohannis a precizat că a avut o discuţie, în cursul serii de luni, cu Gabriel Oprea, căruia i-a cerut „lamuriri si explicatii suplimentare” despre accidentul de marţi seara.

Şeful statului a arătat că l-a sfătuit pe vicepremier să îşi dea demisia, motivul invocat fiind „proasta gestionare a crizei”.

„Într-o astfel de criza, apare foarte multa emotie si opinia publica are dreptul la informatii, la luari de pozitii publice. Intreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofala. Aceasta este latura politica şi pe latura politica l-am sfatuit să-şi dea demisia.  Nu m-am referit la partea penală„, a explicat Iohannis.

Întrebat despre ceea ce s-a intamplat in seara accidentului, dacă era o situaţie de urgenţă sau dacă a cerut un raport instituţiilor abilitate, şeful statului nu a dat prea multe detalii: „Eu cunosc aspectele relatate chiar de dl Oprea, dar restul circumstantelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Astept rezultatele acelei anchete”.

„Ce va face dl Oprea va decide si probabil va face si un anunt public pe aceasta temă„, a adăugat Iohannis.

Întrebat cum va evolua relaţia sa cu vicepremierul în cazul în care acesta nu demisionează, Iohannis a răspuns: „În situatii de criza, dau sfaturile pe care le cred potrivite. Dincolo de asta, demisia e un act unilateral si trebuie sa faca cel in cauza pasul. Acum nu discutam despre ce va fi dupa, discutam despre ce s-a discutat azi”.

Totodată, întrebat dacă el ar fi demisionat în cazul în care ar fi fost în situaţia lui Oprea, Iohannis a spus: „Sper sa nu ma aflu in astfel de situatii. Nu cred ca exista doua situatii de criza identice. Raspunsul trebuie sa fie adecvat situatiei”.

PRINCIPALELE DECLARATII ALE ŞEFULUI STATULUI:

 –  Ieri am participat la o reuniune la Bruxelles si tema principala a fost gestionarea fluxurilor migratorii din Balcanii de Vest. În acest context, spun foarte clar, România nu este nici ţară de tranzit şi nici destinaţie pentru acest flux de refugiaţi;

– Am susţinut o abordare pe mai multe paliere: am propus un sprijin sporit pentru Grecia,  o mai bună cooperare cu Turcia şi între statele aflate pe ruta din Balcanii de Vest;

Despre cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină:

-Referitor la accidentul de săptămâna trecută în care, din nefericire, poliţistul care se afla la datorie şi-a pierdut viaţa. L-am invitat pe Gabriel Oprea la o discuţie pentru că am dorit să primesc lămuriri. Am avut această discuţie în cursul acestei seri;

– L-am sfătuit pe domnul Oprea să-şi dea demisia;

– I-am cerut demisia pentru proasta gestionare a crizei. Într-o astfel de criză apare foartă multă emoţie şi opinia publică are dreptul la informaţii, luări de poziţii publice dn partea celor implicaţi. Întrega comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Aceasta este latura politică şi pe această latură i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am referit la partea penală. Strict o chestiune de politică publică;

Despre atacul lui Victor Ponta:

– În ceea ce priveşte afirmaţiile făcute de primul-ministru. Domnul Ponta este foarte belicos. Impresia mea este că prin această atitudine crede că oamenii uită că este judecat penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală si spalare de bani

Despre Dan Mihalache, forohgrafiat dormind:

– Despre consilierul fotografiat în timp ce dormea: La nici o întâlnire nu am constata o astfel de poziţie. Dacă între întâlniri omul este în pauza, este inadecvat ca omul să fie fotografiat şi sa se creeze impresia ca cineva din stafful meu doarme. Este o incercare jalnică de a discredita echipa mea. Vizita a avut loc acum câteva luni de zile. De ce nu s-au dat atunci?

– Comunicarea instituţională funcţionează şi o să am grijă să funcţioneze şi în continuare, chiar dacă unii confundă sediul propriu cu gara unde se foloseşte şi un limbaj colocvial

Despre proiectul care permite protectie SPP şi pentru sefii de partide:

– CSAT a avizat acest proiect (referitor la legea propusă de SPP). Argumentatia o puteti solicita initiatorului, dar mi s-a parut o idee buna;

Despre relaţia cu Ponta:

– L-am invitat pe domnul Ponta mâine la o discuţie;

– Nu am întâlniri cu demnitari de complezenţă. Avem discuţii foarte serioase. Atunci când m-am întâlnit cu Gabriel Oprea am discutat despre securitatea naţională

______________________________________________________________________

Declaraţiile şefului statului vin după ce Parchetul a cerut aviz pentru urmărirea penală, în Dosarul Mineriadei, în cazul a trei foşti miniştri: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Athanasie Stănculescu.

CITEŞTE ŞI DOSARUL MINERIADEI. Petre Roman, la mâna lui Iohannis: Procurorii vor să ceară aviz pentru urmărirea penală

Totodată, intervenţia lui Iohannis are loc în contextul scandalului declanşat de accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, care făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

CITEŞTE ŞI Klaus Iohannis, despre poliţistul mort în accident: „Îi poftesc de urgenţă pe Oprea şi Ponta să dea lămuriri”

Luni, Victor Ponta a lansat de asemenea un atac dur la adresa preşedintelui, după ce Iohannis l-a acuzat că nu s-a consultat cu el înainte de a face declaraţiile de la Sofia, premierul spunând că cineva trebuie să facă publică poziţia României, în condiţiile în care „preşedintele nu face nimic” şi tace la Bruxelles ca „surda în horă”.

Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavoastră ştiţi ce a făcut dânsul ieri la Bruxelles? Restul colegilor prim-miniştri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, ştiţi cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce şi tace din gură şi, atunci, obligaţia mea, ca şef al Guvernului, este să am grijă ca politicile noastre, repet, comune în cele trei ţări, în ceea ce priveşte refugiaţii, să fie eficiente şi să fie şi cunoscute pe plan european, repet, solidaritate, dar nu să-şi facă ceilalţi garduri şi toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia şi România”, a declarat Victor Ponta.