Klaus Iohannis dă de pământ cu sindicaliștii din Educație. ”Guvernul le-a dat greviștilor tot ce au cerut. Sper ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală”

Președintele României, Klaus Iohannis, a dat de pământ joi cu sindicaliștii din Educație. Șeful statului a declarat că înțelege motivele pentru care profesorii au ales să protesteze, însă Guvernul a dat sindicatelor tot ce au cerut.

01 iun. 2023, 16:00
Klaus Iohannis dă de pământ cu sindicaliștii din Educație. ”Guvernul le-a dat greviștilor tot ce au cerut. Sper ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală”
Klaus Iohannis dă de pământ cu sindicaliștii din Educație. ”Guvernul le-a dat greviștilor tot ce au cerut. Sper ca dascălii să se întoarcă de marţi la şcoală”

Klaus Iohannis dă de pământ cu sindicaliștii din Educație. Mai mult, Klaus Iohannis a subliniat că greva profesorilor a durat prea mult și speră ca marți aceștia să se întoarcă la catedră.

Citește și Ce se întâmplă cu anul școlar. Ministrul Educației a făcut anunțul. ”Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului sau reprogramarea examenelor”

Klaus Iohannis dă de pământ cu sindicaliștii din Educație

„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi şi eu şi Guvernul şi coaliţia au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă. Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris prin ordonanţă garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis. Atunci eu cred că foarte mulţi dascăli care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac.În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bacalaureatul şi să meargă la universităţi, deci îi punem un dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – încă o dată, le-a dat tot ce au cerut – acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionalI şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal ”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarația președintelui vine la scurt timp după ce Guvernul a aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare, OUG prin care salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 1.000 de lei brut și a celor nedidactice cu 400 de lei brut.

Citește și Ligia Deca, despre majorarea salariilor profesorilor. ”Reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Mai avem foarte multe de făcut”