Klaus Iohannis, de Ziua NATO: Flancul Estic se confruntă cu amenințări severe. Este cea mai gravă criză

România a demonstrat că este un membru valoros și responsabil al Alianței, atașat deplin principiilor și valorilor euroatlantice pe care le apără și le susține, afirmă Klaus Iohannis.

02 apr. 2023, 10:24
Klaus Iohannis, de Ziua NATO: Flancul Estic se confruntă cu amenințări severe. Este cea mai gravă criză

Președintele Klaus Iohannis a ținut să transmită un mesaj cu ocazia Zilei NATO, fiind și ziua în care se împlinesc 19 ani de la aderarea României. Iohannis trage un semnal de alarmă și arată că Europa se confruntă cu o criză de securitate fără precedent în istoria NATO.
”Sărbătorim astăzi, 2 aprilie, Ziua NATO în România și marcăm astfel aniversarea a 74 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, se împlinesc 19 ani de când țara noastră a devenit membru NATO și drapelul românesc a fost arborat alături de cele ale Aliaților la Cartierul General din Bruxelles.

Astăzi, când continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, a valorilor democratice comune, a securității și a prosperității pentru membrii săi este mai important ca oricând. Alianța își dovedește, încă o dată, caracterul indispensabil și relevanța absolută în planul securității, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru național.

Medvedev ameninţă din nou cu Al treilea Război Mondial: „Rămâne de văzut dacă Europa este pregătită pentru o lungă succesiune de sicrie”
De la înființarea sa, la 4 aprilie 1949, NATO s-a dovedit a fi cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, cu un rol determinant în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre și în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli.

România a demonstrat că este un membru valoros și responsabil al Alianței, atașat deplin principiilor și valorilor euroatlantice pe care le apără și le susține, precum și un important furnizor de securitate la nivel regional și aliat. Aceste angajamente ale României sunt dovedite de atitudinea și acțiunile noastre în actualul context de securitate.

Prin implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. Structurile multinaționale operaționalizate, alături de prezența militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul țării noastre asigură o postură de descurajare și apărare eficientă și consolidată în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc Estic.

Apreciem în mod deosebit contribuțiile Aliaților noștri la securitatea României, acestea constituind o expresie clară și puternică a solidarității și a coeziunii aliate, precum și a capacității  de apărare a NATO.

Viktor Orban, noi declaraţii INCENDIARE: „Ameninţarea unui al treilea război mondial nu este o exagerare”
Vom continua să ne implicăm activ și să acționăm cu consecvență  în susținerea intereselor noastre specifice, ca aliat riveran în regiunea Mării Negre, o zonă devenită de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, așa cum a fost recunoscută, ca  urmare a demersurilor României, în cadrul Summitului de la Madrid.

România a contribuit la securitatea NATO
Reafirm, și cu acest prilej, hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toți Aliații, pentru a întări postura NATO de descurajare și apărare în fața provocărilor tot mai complexe din regiunea Mării Negre, în beneficiul comun al tuturor statelor membre.

Summitul NATO care va avea loc anul acesta în iulie, la Vilnius, va reprezenta un moment deosebit de important, inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare și adaptare a Alianței la noile realități de securitate, a reconfirmării unității și solidarității aliate și a marcării progreselor în implementarea deciziilor aliate luate la Madrid.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat solidaritatea de neclintit a Alianței și unitatea de acțiune transatlantică în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei.

România a contribuit semnificativ, susținut și multidimensional, la eforturile aliate de sprijin încă de la declanșarea conflictului, sprijinind Ucraina și refugiații de război ucraineni.

Totodată, am oferit ajutor consistent Republicii Moldova pentru depășirea situațiilor de criză cauzate de acțiunile hibride ruse și de consecințele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței acesteia.

România va continua să aibă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a spațiului euroatlantic și la îmbunătățirea capabilităților NATO prin implementarea deplină a tuturor deciziilor aliate, în conformitate cu direcțiile prevăzute de noul Concept Strategic.

Vom rămâne implicați în misiunile și angajamentele aliate, iar întărirea capacității de apărare națională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare.

Totodată, vom promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană, precum și sprijinul pentru creșterea rezilienței partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Acum, când securitatea Flancului Estic și a regiunii Mării Negre, precum și a întregului spațiu euroatlantic se confruntă cu amenințări severe, este necesar să menținem solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Trebuie să apărăm principiile și valorile democratice care susțin dezvoltarea societății noastre și care ne permit să construim un viitor prosper în pace și securitate.”, scrie Klaus Iohannis.