Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră despre pandemia de COVID: „E clar că trebuie o schimbare de abordare”

Preşedintele Klaus Iohannis participă azi de la ora 12.00, la dezbaterea cu tema „Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică”, organizată, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Cotroceni.

07 apr. 2021, 12:16
Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră despre pandemia de COVID: „E clar că trebuie o schimbare de abordare”

Declarații live Klaus Iohannis:

-Astăzi avem motive reale de optimism şi intrarea într-o nouă normalitate pentru că avem vaccinurile antiCOVID. Din păcate, strategiile actuale se axează pe controlul bolilor abia după apariţia acestora. Evenimentele din ultimul an ne arată că trebuie o schimbare de abordare. În acelaş timp, trebuie să intensificăm la nivel global reducerea riscului de extindere a apariţiei virusului.

Prea mulți semeni pierd zilnic lupta cu virusul. Foarte mulți alții se îmbolnăvesc și au nevoie de spitalizare. România, la fel ca și alte țări, se confruntă cu o răspândire agresivă a virusului.

-Sistemul medical este sub o presiune teribilă!

-Redeschiderea sustenabilă a societăților și economiilor noastre nu poate fi realizată fără respectarea unor măsuri extrem de necesare. Niciun sistem de sănătate și nicio economie nu au fost pregătite pentru a gestiona adecvat o criză de o asemenea anvergură. Fără să dispună de un sistem economic de magnitudinea altor țări și fără un sistem medical extrem de performant, România a reușit să țină sub control pandemia.

-Astăzi avem o rază de optimism și speranța revenirii la normalitate pentru că avem acces la vaccin. Sunt necesare eforturi pentru a menține pandemia sub control până vom ajunge la o imunizare vaccinală de masă.

-Schimbările climatice exacerbează în special bolile cardiovasculare și respiratorii, boli cu incidență ridicată în România. Efectele schimbărilor climatice sunt dramatice și au un efect direct asupra sănătății noastre. Din acest motiv, nu avem niciun moment de pierdut în a acționa nu numai pentru a opri pandemia de COVID-19, ci și pentru a limita îmbolnăvirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului înconjurător.

„Obiectivul acestui eveniment este generarea unei dezbateri cu privire la politicile de sănătate şi protecţia mediului în contextul schimbărilor climatice. Discuţiile vor viza efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii publice, relaţia dintre degradarea mediului înconjurător şi apariţia pandemiilor, precum şi măsuri pentru a întări rezilienţa sistemului românesc de sănătate în faţa acestor provocări”, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit news.ro.