Klaus Iohannis, declaraţii după Summitul B9 la care participă preşedintele Joe Biden. „Demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington ca partener şi aliat puternic”

Klaus Iohannis a făcut declaraţii, luni, în contextul Summitul-ului B9 la care participă preşedintele american Joe Biden.

10 mai 2021, 18:28
Klaus Iohannis, declaraţii după Summitul B9 la care participă preşedintele Joe Biden. „Demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington ca partener şi aliat puternic”

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis 

Am avut deosebita onoare de a găzdui astăzi un format hibrid – ala patrulea summit Bucureşti, cunoscut drept şi ca formatul B9.  Este o inţiativă lansată de România şi Polonia de preşedintele Duda şi de mine care şi a confirmat şi astăzi valoarea adăugată în promovarea obiectivelor comune ale aliaţilor aflaţi pe Flancul Estic şi în susţinerea Alianţei.

România este din nou gazda summitului în acest format după ce la Bucureşti în noiembrie 2015 am organizat primul summit B9.

Doresc să-i mulţumesc în mod special preşedintelui Duda că a fost prezent în mod special la Bucureşti astăzi pentru a prezida împreună reuniunea. Doresc să le mulţumesc colegilor mei din formatul Bucureşti pentru participare şi pentru faptul că împreună am reuşit să avem un dialog foarte consistent şi să conturăm acţiunea noastră în perioada imediat următoare în spiritul indivizibilităţii, securităţii aliate.

Participarea preşedintelui SUA, domnul Joseph Biden, şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a întărit sentimentul unităţii aliate şi a reconfirmat realitatea că statele Formatului Bucureşti acţionează pentru consolidarea securităţii.

Participarea SUA la cel mai înalt nivel şi a conducerii NATO evidenţiază totodată faptul că dezvoltările de securitate din regiunea noastră au impact asupra întregii securități euroatlantice.

Pentru România, participarea în premieră a preşedintelui Biden la summitul Formatului Bucureşti este cu atât mai relevantă cu cât anul acesta celebrăm 10 ani de la adoptarea declaraţiei comune privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI pentru România şi SUA.

De asemenea, demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington ca partener şi aliat puternic. Discuţiile formatului summitului Formatului Bucureşti au fost extrem de consistente, după cum se reflectă şi în declaraţia comună pe care am adoptat-o la finalul acestei reuniuni.

Iohannis: „Acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare”

Acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unui accentuat climat de insecuritate.

Situaţia îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră, despre care am discutat pe larg, ne-a dovedit că trebuie să menţinem vigilenţa.

NATO trebuie să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic în modul unitar şi coerent de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Am pledat inclusiv în discuţia cu preşedintele Biden pentru o creştere a prezenţei militare aliate inclusiv a SUA în România şi pe Flancul Estic.

Mă bucur că preşedintele Biden s-a referit în intervenţia sa la importanţa unei alianţe mai puternice şi relevante global şi mai presus de toate la importanţa specială a articolului 5 din Tratatul de la Washington pe care SUA îl susţin extrem de puternic.

Împărtăşesc ceea ce a spus preşedintele Biden legat de necesitatate întăririi cooperării transatlantice. Parteneriatul transatlantic acoperă Europa şi se întinde nu doar peste Ocean. Merge până la Marea Baltică şi în Marea Neagră, aceasta fiind cheia de boltă a tot ceea ce am realizat în secolul XX-lea şi până acum.

Preşedintele Klaus Iohannis, despre summitul NATO din iunie

Acest summit va fi un moment important de reconfirmare a unităţii şi solidarităţii aliate. De asemenea, vor fi adoptate decizii importante privind procesul de reflecţie NATO 2030 şi actualizarea conceptului strategic al NATO.

Doresc să subliniez aici leadership-ul secretariatului general al NATO, Jens Stoltenberg, în ceea ce priveşte coordonarea procesului NATO 2030.

Acest proces va oferi viziunea strategică pentru Alianţă în următorul deceniu şi va permite consolidarea rolului şi posturii NATO pe câteva coordonate majore.

În primul rând, este vorba despre consolidarea Alianţei în plan politic. Am subliniat în acest sens rolul NATO ca forum esenţial de consultare între membrii săi şi utilitatea asigurării unui dialog aliat consolidat pe teme securitate şi de apărare.

Klaus Iohannis: „Nici SUA şi nici Europa nu pot fi sigure una fără cealaltă”

Prioritatea pentru noi continuă să o reprezinte partenerii din vecinătatea estică şi din Balcanii de Vest. Am accentuat importanţa unităţii aliate şi a relaţiei transatlantice solide, principii cheie pentru ca NATO să acţioneze eficient împotriva provocărilor de securitate cu care se confruntă.

Unitatea şi solidaritate aliate nu sunt concepte fără conţinut. Ele sunt fundamentul NATO.

Nici SUA şi nici Europa nu pot fi sigure una fără cealaltă. Rezilienţa strategică rămâne esenţială pentru gestionarea strategică a mediului actual de securitate, aşa cum am învăţat în contextul pandemiei COVID-19.

Trebuie să sporim eforturile de consolidare a rezilienţei atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noștri.

România este pe deplin angajată în susţinerea tuturor eforturilor pe această linie şi în acest sens am înfiinţat şi acţionăm pentru operaţionalizarea centrului european pentru rezilienţă.

Declaraţia summitului B9 de astăzi apreciază această inițiativă a României. Acest centru euroatlantic pentru rezilienţă va avea sediul aici, la noi, în Bucureşti.

Joe Biden şi secretarul de stat american Antony Blinken participă la Summitul Formatului Bucureşti (B9) găzduit luni de Klaus Iohannis, alături de preşedintele Poloniei. Evenimentul, organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis, se desfăşoară cu prezenţa în Capitală preşedintelui polonez şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: „Testul pe care Uniunea Europeană îl trece în contextul pandemiei este unul fără precedent” 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a discutat cu omologul său polonez despre aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic româno-polonez, anunțând că în a doua parte a anului va avea loc o nouă şedinţă comună a guvernelor celor două ţări la care va fi agreat un nou plan de acţiune al Parteneriatului pentru perioada 2021-2025.

„În întrevederea pe care tocmai am încheiat-o, desfăşurată într-o atmosferă foarte deschisă de prietenie, am discutat despre extinderea şi aprofundarea Parteneriatului strategic româno-polon instituit în octombrie 2009 şi reînnoit în 2015. M-am bucurat să constat că acest parteneriat strategic a încurajat o dezvoltare susţinută a relaţiilor noastre bilaterale în ultimii ani. Organizarea în a doua parte a acestui an a unei noi şedinţe comune a guvernelor României şi Poloniei la care va fi agreat un nou plan de acţiune al Parteneriatului Strategic pentru perioada 2021-2025 demonstrează încă o dată nivelul excelent al dialogului româno-polonez”, a spus şeful statului, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Conform agendei oficiale, preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken participă la reuniunea cu aliaţii de pe flancul estic al NATO, în cadrul summitului virtual Bucureşti 9. Cei doi oficiali vor participa de la Casa Albă, la ora locală 10.30.

Potrivit agendei preşedintelui Iohannis, evenimentul este programat să înceapă de la ora 16:00, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a preşedintelui Republicii Polone şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – precum şi a secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Citeşte şi: Președintele Joe Biden, la Summitul B9 organizat de Klaus Iohannis