Klaus Iohannis, criticat de un raport al Oxford Analytica: Președintele erodează democrația pluralistă din România. Popularitatea sa este acum în cădere liberă

Klaus Iohannis "erodează democrația pluralistă din România", se arată într-un raport al prestigiosului think-thank britanic Oxford Analytica, citat de G4media.ro.

22 iul. 2022, 15:59
Klaus Iohannis, criticat de un raport al Oxford Analytica: Președintele erodează democrația pluralistă din România. Popularitatea sa este acum în cădere liberă

Prestigiosul think-thank britanic Oxford Analytica a realizat o analiză extrem de critică la adresa președintelui Klaus Iohannis. Intitulată ”Președintele erodează democrația pluralistă din România”, analiza arată că Iohannis se bazează tot mai mult pe serviciile de informații pentru a-și menține puterea, scrie G4media.ro.

”Popularitatea președintelui Klaus Iohannis este acum în cădere liberă, deoarece încercarea sa de a reduce influența parlamentului, permițând epurarea judecătorilor anticorupție și aducând figuri militare în politică, pare să se întoarcă împotriva sa. Eforturile sale din 2021 de a încheia o coaliție între două partide în mod normal rivale, care dețin majoritatea locurilor din parlament, au subminat politica competitivă și controlul asupra acțiunilor guvernului”, se arată în analiza realizată de Oxford Analytica.

Citeşte şi: Iohannis a semnat decretul privind Legea pentru ratificarea protocoalelor de aderare a Finlandei şi Regatului Suediei la NATO

„Guvernul Ciucă, în funcție de opt luni, se străduiește să guverneze în mod eficient și depinde de sprijinul unei mass-media semi-captive și al serviciilor de informații. Iohannis renunță la rolul său de mediator între organele de stat și între stat și societate. Temerile sunt tot mai mari că un sistem dezordonat, uneori haotic, dar identitar pluralist, este înlocuit cu o versiune monolitică în care corupția și ineficiența continuă să prospere, dar fără controale și echilibre semnificative”, se mai arată în raportul Oxford Analytica.

Citeşte şi: Legea pentru anularea unor obligaţii fiscale, retrimisă de Klaus Iohannis în Parlament. Ce se întâmplă cu tichetele cadou

Oxford Analytica concluzionează că, din cauza deficiențelor din justiție, România ar putea pierde fonduri substanțiale de la Uniunea Europeană și că ”este puțin probabil” ca țara să intre în Schengen.

Analiza citată arată că Iohannis a pus la cale ruperea coaliției PNL-USR și constituirea coaliției PNL-PSD, arătând că ”cea mai importantă victimă a fost lupta împotriva corupției la nivel înalt”.