Klaus Iohannis, despre Angela Merkel: Ar fi un avantaj pentru România să cultive relaţia cu ea

Klaus Iohannis a povestit în cartea sa "Pas cu Pas" despre prima întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

20 nov. 2014, 10:23
Klaus Iohannis, despre Angela Merkel: Ar fi un avantaj pentru România să cultive relaţia cu ea

Am întâlnit-o prima oară la Berlin, în cadrul unei vizite oficiale de stat, în calitate de membru al delegaţiei. Nu am jucat un rol deosebit de important cu acea ocazie, fiindcă a fost o vizită oficială de stat„, a relatat Klaus Iohannis.

Cei doi s-au cunoscut mai bine în 2010, într-o vizită a cancelarului german în România, când Angela Merkel a avut o întrevedere cu conducerea FDGR, la sediul ambasadei germane la Bucureşti. „Doamna Angela Merkel s-a arătat foarte interesată de problemele minorităţii germane şi, totodată, cunoştea foarte multe detalii despre istoria noastră, despre problemele noastre. Acestea au fost chestiunile importante care s-au dezbătut atunci. Întâlnirea a ajuns să dureze foarte mult, având în vedere acest tip de vizită. În cadrul discuţiilor, un accent aparte s-a pus pe restaurarea bisericilor fortificate”, scrie Iohannis.

În urma celor două întâlniri, Iohannis şi-a format o părere despre cancelarul Germaniei. „Este un politician extrem de puternic şi de bine informat, un om foarte pragmatic, cu o foarte bună capacitate de analiză şi de identificare a temelor sensibile, o persoană cu foarte multă energie. Nu este absolut nicio surpriză că a ajuns unul dintre cei mai puternici politicieni din lume. Cu siguranţă că ar fi un avantaj pentru România să cultive relaţia cu un om politic de o asemenea anvergură„, a consideră preşedintele Iohannis.

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, fost felicitat marţi de Cancelarul german Angela Merkel, în cadrul unei convorbiri telefonice, pentru victoria obţinută la alegerile prezidenţiale.

”Doamna Merkel s-a bucurat de votul primit de Klaus Iohannis la scrutinul de duminică şi a subliniat că este un semn pozitiv faptul că cetăţenii români au făcut această alegere. La rândul său, preşedintele ales al României i-a mulţumit Cancelarului german pentru aprecieri. În cadrul discuţiei, oficialul german şi-a exprimat convingerea că în perioada următoare vor fi aprofundate relaţiile bilaterale dintre Germania şi România. Totodată, doamna Merkel l-a asigurat pe preşedintele ales al României de întregul său sprijin şi a reiterat importanţa parteneriatului dintre cele două ţări în interiorul Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat PNL.