Iohannis în 2019, despre cazul procurorilor DNA Ploieşti: Cine greşeşte, plăteşte! În 2018: Încercare de discreditare a unor penali

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, despre situația foștilor procurori de la DNA Ploiești, că cine greșește, plătește.

14 ian. 2019, 15:32
Iohannis în 2019, despre cazul procurorilor DNA Ploieşti: Cine greşeşte, plăteşte! În 2018: Încercare de discreditare a unor penali

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, întrebat fiind despre o eventuală arestare a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, că nu are date din anchetă şi nu se pronunţă. „Lupta anticorupţie trebuie să se desfăşoare corect, super-corect, şi dacă cineva greşeşte plăteşte”, a adăugat el.

Întrebat dacă i se pare oportună arestarea procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, având în vedere acuzaţiile la adresa lor, Klaus Iohannis a spus: „Nu cunosc detalii din anchetă şi nu mă pronunţ pe aceste chestiuni”.

Întrebat, de asemenea, dacă poate funcţiona lupta anticorupţie în condiţiile în care procurorii sunt acuzaţi de astfel de fapte, şeful statului a afirmat: „Lupta anticorupţie trebuie să se desfăşoare corect, super-corect, şi dacă cineva greşeşte plăteşte. Dar asta nu înseamnă că îi văd vinovaţi sau nevinovaţi, repet, nu am date din anchetă şi sunt convins că lucrurile vor merge în CSM exact pe lege”.

Parchetul General a anunţat, luni, extinderea urmăririi penale în cazul procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu, cei doi fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni, printre care constituirea unui grup infracţional organizat. În acelaşi dosar sunt cercetaţi alţi trei procurori şi trei ofiţeri de poliţie judiciară.

”Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin ordonanţa din 9.01.2019, au dispus extinderea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Negulescu Mircea, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiţiei, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”, au transmis, luni, reprezentanţii Parchetului General.
 
Klaus Iohannis în 2018: 

In 15 februarie 2018, proaspat intors din Tenerife in plin scandal provocat de inregistrarile prezentate de fostul deputat Vlad Cosma, in care erau dezvaluite metodele prin care se fabricau dosare la “unitatea de elita” DNA Ploiesti, protagonistii principali fiind procurorii Lucian Onea, zis Lucica, si Mircea Negulescu, zis “Portocala” sau “Zdreanta”, Klaus Iohannis soca o tara intreaga aratand ca nu este deloc interesat de subiect si deci de cei care au cazut victime ale abuzurilor acestui parchet. 

Astfel, la acel moment, intrebat fiind daca a citit stenogramele inregistrarilor privind falsurile care se faceau la DNA Ploiesti, Iohannis a raspuns ca “nu”, ca nici nu il intereseaza, si a acuzat un complot al penalilor: “Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze Directia Nationala Anticoruptie si conducerea acestei directii. Dupa parerea mea, aceasta incercare este una jalnica si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet. Dupa parerea mea, Directia Nationala Anticoruptie si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac, sau aceasta incercare de atac din partea unor penali, este de natura sa imi confirme ca DNA face o treaba buna”.