Klaus Iohannis, despre criza fermierilor din Uniunea Europeană: „Patru ani ne-a luat să ne dăm seama anumite lucruri”

Invitat în Parlamentul European de președinta organismului guvernamental, Roberta Metsola, Klaus Iohannis a vorbit, printre altele, și despre criza fermierilor desfășurată la nivel european, nu doar în România.

07 feb. 2024, 12:40
Klaus Iohannis, despre criza fermierilor din Uniunea Europeană: „Patru ani ne-a luat să ne dăm seama anumite lucruri”
Klaus Iohannis, despre criza fermierilor din Uniunea Europeană: „Patru ani ne-a luat să ne dăm seama anumite lucruri”

Klaus Iohannis susține că indignarea fermierilor din Uniunea Europeană este validă, mai ales în contextul mai multor ani în care nimeni nu le-a ascultat doleanțele.

Citește și: Klaus Iohannis, undă verde pentru comasarea alegerilor: „Nu am nimic împotrivă. Să decidă Guvernul, dar totul să fie legal”

Klaus Iohannis, despre criza fermierilor din Uniunea Europeană

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit în Parlamentul European despre încrederea pe care oamenii nu o mai au în Uniunea Europeană, dar și despre probleme agricole și cerințele legitime ale fermierilor din Uniune. Șeful statului român susține că au fost necesari patru ani pentru ca clasa politică europeană să realizeze că fermierii au nevoie să fie ascultați, înțeleși și, mai ales, ajutați.

Iohannis a acuzat că protestele fermierilor au fost generate de legislație veche, din 2020, care nu a fost adusă la zi!

Cred că este atât de mult de spus aici, încât putem să acoperim o întreagă campanie electorală, dar voi încerca să concentrez câteva abordări. În primul rând, trebuie să vedem unde să ne concentrăm ca să crească iarăși încrederea cetățenilor în ceea ce face Uniunea. Am mai spus-o și o să o mai spun și în continuare. Este o distanță prea mare între cetățeanul european și clasa politică europeană. Trebuie să ne reapropiem. Trebuie să venim cu soluții nu pe termen scurt, ci pe termen mediu și lung și trebuie să discutăm aceste soluții cu cei care sunt vizați de ele. O să vă dau un exemplu din ceea ce în aceste zile a adus multă frământări în Uniune.

Deciziile referitoare la politica agricolă comună s-au luat în 2020, înainte de pandemie. Suntem în 2024, oare de ce a fost nevoie să avem după 4 ani proteste masive ale fermierilor în toată Uniunea Europeană, ca să ne dăm seama că unele concepte trebuie rediscutate? Patru ani ne-a luat să ne dăm seama că anumite lucruri trebuie rediscutate cu fermierii? De multe ori suntem prea departe de interesele oamenilor, pe care până la urmă vrem să îi ajutăm să își facă treaba. Sunt și chestiuni strategice legate de conceptul de funcționare al UE de care trebuie să ne ocupăm. Funcționarea UE trebuie să devină mai fluidă, mai bună, UE trebuie să se extindă cu Ucraina, Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis la Strasbourg.

Citește și: Klaus Iohannis, discurs pentru români din Parlamentul European: „Am discutat și despre războiul din Ucraina și despre cum trebuie să rămânem uniți”