Klaus Iohannis, despre despre negocierile posturilor-cheie din administraţia UE. Ce spune de propria nominalizare

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, că viitoarele posturi de conducere din UE se vor discuta la cină informală, șeful statului fiind rezervat cu privire la șansele PPE de a-și impune candidatul la șefia Comisiei Europene.

20 iun. 2019, 13:14
Klaus Iohannis, despre despre negocierile posturilor-cheie din administraţia UE. Ce spune de propria nominalizare

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la numirile pentru posturile de conducere în instituţiile europene pentru noul ciclu instituţional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe.

De asemenea, la reuniunea Consiliului European vor fi abordate propunerile de recomandări specifice de ţară pentru anul 2019 elaborate de Comisia Europeană, recomandări ce urmează să fie adoptate în cursul lunii iulie.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta şi ultimele evoluţii în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE.

„La cina informala se va discuta despre ocuparea posturilor-cheie din administratia UE”, a zis Iohannis.

Întrebat dacă se așteaptă ca PPE să dea președintele Comisiei Europene, șeful statului a zis:

‘Suntem in plina negociere politica, fiecare parte incearca sa se pozitioneze cat mai favorabil, nu vreau sa comentez zvonuri sau sa fac eu pronosticuri, intram toti in aceasta faza de negocieri”.

Președintele Klaus Iohannis nu a exclus, joi, într-o discuție purtată la Bruxelles cu un ziarist străin, să ocupe funcția de președinte al Consiliului European. Șeful statului a spus că nu vrea să comenteze momentan acest „zvon” si i-a indeamnat pe jurnalisti sa astepte sa vada „cum merg discutiile azi, maine, saptamana viitoare”. Publicatia Financial Times l-a dat recent pe Klaus Iohannis printre favoritii la funcția de președinte al Consiliului European, alături de premierii Belgiei, Luxemburgului şi Portugaliei. Dacă i s-ar propune funcția și ar accepta-o, atunci Klaus Iohannis ar trebui să renunțe la funcția de președinte al României.

Dialogul cu jurnalistul străin: 

Reporter: Cat de mult va place Bruxelles-ul si daca luati in calcul sa va mutati aici? Unii spun ca ar fi frumos sa fiti presedintele Consiliului

Klaus Iohannis: (rade) Daca asta este opinia cuiva, nu ma deranjeaza. Dar nu cred ca in acest moment putem comenta zvonuri. Incepem o negociere, nu avem acum un progres semnificativ, deci haideti sa asteptam sa vedem cum merg discutiile azi, maine, saptamana viitoare. Suntem in faza negocierilor politice. Sa speram ca toti vor accepta sa avem cat mai repede nume pentru aceste pozitii.

Reporter: Deci va pregatiti pijamaua si periuta de dinti pentru o noapte lunga de negocieri?

Klaus Iohannis: Nu e 100% sigur ca vom avea nevoie de pijamale.