Klaus Iohannis participă la reuniunea CE. Declaraţiile preşedintelui, înainte de plecarea la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, înainte de plecarea la Bruxelles, pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European, măsurile pe care va încerca să le ia UE privind problema refugiaţilor şi a migrării pe Marea Mediterană care nu a fost "niciodată mai acută". Şeful statului a declarat că direcţiile de acţiune ale summit-ului vor viza "stoparea traficului de fiinţe umane inclusiv prin anihilarea reţelelor de traficanţi, prin capturărilor şi distrugerea capacităţilor ilegale de transport şi consolidarea eforturilor pentru salvarea celor aflaţi în pericol pe mare".

23 apr. 2015, 10:22
Klaus Iohannis participă la reuniunea CE. Declaraţiile preşedintelui, înainte de plecarea la Bruxelles

Şeful statului a precizat că la Bruxelles trebuie atinse teme precum stoparea traficului de fiinţe umane, întărirea cooperării cu statele de tranzit, dar şi sprijinirea celor mai afectate ţări.

Citeşte şi: Klaus Iohannis pleacă la Bruxelles: „Războiul, dictaturile şi corupţia silesc oamenii să ia calea refugiului”

Astăzi voi participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European, organizată pe fondul evenimentelor dramatice petrecute recent în Marea Mediterană.

Regretăm profund tragediile care au avut loc şi susţinem efortul de îmbunătăţire a utilizării intrumentelor de care dispune Uniunea Europeană în domeniu, pentru a evita repetarea unor astfel de situaţii, pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti.

În esenţă, se va discuta despre măsurile pe care Uniunea Europeană şi statele membre le pot lua pentru a ameliora situaţia generată de fluxurile migratorii din această regiune.

Se conturează câteva direcţii de acţiune: stoparea traficului de fiinţe umane, inclusiv prin anihilarea reţelelor de traficanţi, prin capturarea şi distrugerea capacităţilor ilegale de transport, consolidarea eforturilor pentru salvarea celor în pericol pe mare, întărirea cooperării, sigur, cu statele de origine şi de tranzit şi, în final, sprijinirea statelor membre cele mai afectate.

Nu în ultimul rând, este nevoie de măsuri credibile în sprijinul dezvoltării economice a ţărilor de origine, ca soluţie pe termen lung, de prevenire a migraţiei ilegale „, a declarat Klaus Iohannis, la plecarea de pe aeroportul de la Otopeni.

Președintele Klaus Iohannis participă joi la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată de preşedintele Donald Tusk.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru joi summitul extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un răspuns comun european la agravarea crizei reprezentate de fluxul de imigranți dinspre Africa de Nord.

”Am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situația din Mediterana. Această situație este dramatică și nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni să moară în timp ce încearcă să treacă marea către Europa. Iată de ce am decis să convoc un summit extraordinar”, a afirmat Tusk, într-o înregistrare postată pe YouTube.

Liderii statelor membre UE vor analiza, de asemenea, modalitățile de ajutare a ”celor mai afectate țări europene” și de accelerare a cooperării cu țările de origine a imigranților și cu cele de tranzit.

Baza dezbaterii de joi dintre liderii statelor UE va fi reuniunea de urgență a miniștrilor de interne și de externe ai statelor membre, desfășurată luni (20 aprilie), la Luxemburg.

”Situația din Mediterana privește nu numai țările noastre vecine din sud, ci pe noi toți, întreaga Europă”, a adăugat Donald Tusk.

Citeşte şi: Summit extraordinar al UE, joi, pe tema imigraţiei

Decizia sa urmează unui apel lansat de premierul italian Matteo Renzi de organizare a unei reuniuni de urgență a liderilor statelor Uniunii Europene, după ce un naufragiu înregistrat în week-end s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informațiile vehiculate vor fi confirmate.

În fiecare zi, între 500 și 1.000 de persoane sunt salvate de paza de coastă italiană și de navele comerciale.