Klaus Iohannis, despre închisorile CIA: Nu deţin informaţii despre existenţa acestora pe teritoriul României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la ARD, că nu deţine informaţii privind existenţa unor închisori ilegale ale CIA în România, precizând că Ion Iliescu a avut o exprimare neclară şi că acesta se referea la faptul că şi-a dat acordul pentru un birou al CIA, care există şi în prezent.  

17 mai 2015, 12:48
Klaus Iohannis, despre închisorile CIA: Nu deţin informaţii despre existenţa acestora pe teritoriul României

„Ca preşedinte al României pot să vă spun că nu deţin informaţii care să ateste faptul că pe teritoriul României ar fi existat închisori ilegale ale CIA. Ştiu, de asemenea, că Procuratura Generală a României cercetează aceste lucruri, nu a fost dat încă un verdict. Iar în urmă cu câţiva ani a existat o anchetă a Senatului, iar rezultatul a fost negativ”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat, într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD, despre închisorile CIA din România.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Este o idioţenie totală ideea că eu aş face lobby pentru o companie austriacă

La observaţia cu fostul preşedinte Ion Iliescu şi consilierul său pe teme de securitate au recunoscut existenţa unei închisori CIA în România, Iohannis a spus că a fost „o exprimare neclară”.

„A fost un mod de exprimare greşit. M-am interesat după aceea (…) El (Iliescu, nr) a spus că şi-a dat acordul pentru un birou CIA. El există şi astăzi şi este un birou mic al CIA, unde cei de la CIA şi din serviciile noastre se întâlnesc, colaborează. Nu este vorba de o închisoare a CIA, e mai degrabă un centru de cooperare, deci complet diferit de ceea ce au înţeles unii. E păcat că exprimarea a fost cumva neclară şi s-a ajuns la această concluzie”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Ion Iliescu a aprobat „în principiu”, în anul 2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de o unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale, a scris, pe 23 aprilie, Spiegel Online.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, despre lupta anticorupţie: Nu e un hobby pentru mine, e o necesitate absolută pentru România

Ion Iliescu a precizat că el a aprobat doar „o locaţie” destinată CIA, fără a avea cunoştinţă că era vorba de vreun centru special, pentru detenţie.

„Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO”, a explicat Iliescu.

„Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie”, a explicat fostul preşedinte. „În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a subliniat Iliescu.

Ulterior, Ion Iliescu a revenit asupra subiectului, susţinând că nu a confirmat în niciun fel existenţa unei închisori ilegale a CIA în România.

Citeşte şi: ION ILIESCU: NU am confirmat existenţa închisorilor CIA în România. E RIDICOLĂ afirmaţia privind jocul RUŞILOR

Fostul preşedinte a scris, pe 27 aprilie, pe blogul său că este „neplăcut surprins de modul în care se reflectă şi mai ales se comentează” afirmaţiile făcute de el într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel Online.