Klaus Iohannis, despre modificările la Pilonul II de pensii: Această abordare este la limita unei guvernări diletante foarte toxice

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară, întrebat despre proiectul privind suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, că această abordare “este la limita unei guvernări diletante foarte toxice” şi i-a somat pe guvernanţi “să îşi revină şi să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II”.

21 mai 2018, 17:01
Klaus Iohannis, despre modificările la Pilonul II de pensii: Această abordare este la limita unei guvernări diletante foarte toxice

Klaus Iohannis i-a somat pe guvernanţi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de pilonul II de pensii, având în vedere „ping-pongul de declaraţii” făcute pe acest subiect.

„Cred că vă amintiţi, a fost parcă chiar la învestirea nu ştiu cărui Guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament, cineva a spus afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II. Iată că de atunci a apărut un fel de ping-pong de declaraţii. Ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător. Această abordare este la limita unei guvernări diletante foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să îşi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni seară, potrivit news.ro.

Viorica Dăncilă: Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa. Nu exclud faptul că vom încerca să găsim soluţii pentru Pilonul I

El a spus că aici nu este vorba despre nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, ci sunt bani privaţi, banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi „nu poţi să te joci cu aşa ceva”, afirmând că este nevoie de o clarificare fermă.

„Aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici. Sunt bani privaţi, banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva. Pe de altă parte, aici avem de-a face cu o chestiune care trebuie planificată şi clarificată pe termen lung. Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi gestiona sistemul de pensii. Lumea deja începe să îşi pună întrebări (…) sunt banii românilor care au contribuit la Pilonul II de pensii. Aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe”.

De asemeea, întrebat cum vede ideea PSD potrivit căreia contribuţia la Pilonul II de pensii să devină opţională, Klaus Iohannis a afirmat că, dacă după doar câţiva ani de la înfiinţare începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, deja „totul se duce de râpă”.

„Vedeţi, a fost creat, s-a creat legislaţia aferentă şi oamenii au început să plătească, crezând că, atunci când vor ieşi la pensie, vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum, după doar câţiva ani începe cineva şi schimbă principiul după care funcţionează acest Pilon II, deja totul se duce de râpă. (…) A mai avut cineva de la PSD aşa, idei de modificare a Pilonului II. Prin 2013-2014 s-a făcut o analiză şi s-a găsit că aceste fonduri au un randament bun şi atunci s-a abandonat ideea de a modifica lucrurile”, a adăugat preşedintele.

Guvernul vrea să suspende temporar contribuţiile la Pilonul II de pensii – document. Ministrul Muncii: Nu suntem de acord