Klaus Iohannis, despre şansele României de a intra în Schengen: „Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Lituaniei, la Vilnius, despre şansele României de a intra în Schengen, că el continuă să vadă acest lucru ca fiind posibil, chiar la votul din 8 decembrie.

24 nov. 2022, 15:38
Klaus Iohannis, despre şansele României de a intra în Schengen: „Continui să văd acest lucru ca fiind posibil. Suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie”

”Continuu să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem însă gata să colaborăm, suntem gata să găsim soluţii şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie”, a spus preşedintele Iohannis.

El a precizat că discuţiile născute în ultima perioadă pe tema aderării României la Schengen şi problemele semnalate de unele ţări UE nu sunt o temă nouă..

”Unele parteneriate trebuie întărite, unele aspecte trebuie discutate de o manieră mai cuprinzătoare şi după toate părerea mea toate aceste sunt încă fezabile înainte să aibă loc discuţia de pe 8 decembrie”, a mai spus şeful statului.

Nicolae Ciucă pare împăcat cu varianta amânării aderării României la Schengen şi ar vrea să evite confruntări politice făţişe cu statele care se opun, cum ar fi Ţările de Jos şi Austria.

Premierul Nicolae Ciucă le-ar fi spus apropiaților că este mai ”bine să nu forțăm, dacă putem amâna. Procedural, ca variantă de rezervă, este posibil pentru o dată ulterioară”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după bombardamentele care au lăsat Republica Moldova în beznă: „Nu putem ajuta mai mult, lipsesc interconectările”

Nicolae Ciucă a văzut și mesajele venite din Austria, dar consideră că totul este o problemă legată de politica lor internă și dezbaterile care au loc în Austria. ”Ei au o problemă legată de felul în care funcționează spațiul Schengen”, a mai spus Ciucă, conform Stiripesurse.

Premierul nu-și dorește ca România să apeleze la arme de șantaj. ”Nu trebuie să mergem la șantaj. Este dreptul nostru pe merit!”, crede Ciucă.

La Guvern se va merge pe aceeași strategie de comunicare, doar că se va încerca o amânare a aderării și eventual decuplarea României de Bulgaria.

Citeşte şi: Cancelarul Austriei spulberă speranţele României la Schengen: „Vom susţine aderarea Croaţiei, dar vom fi critici faţă de eforturile Bulgariei şi României”