Klaus Iohannis: „Din 8 februarie majoritatea şcolilor se vor redeschide”. Care sunt scenariile

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni pe tema redeschiderii şcolilor începând din 8 februarie, în contextul pandemiei de COVID-19.

14 ian. 2021, 17:00
Klaus Iohannis: „Din 8 februarie majoritatea şcolilor se vor redeschide”. Care sunt scenariile

Klaus Iohannis, şedinţă despre redeschiderea şcolilor. La discuţii au fost chemaţi premierul Florin Cîţu, miniştrii Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, dr. Adriana Pistol.

Declaraţia lui Klaus Iohannis

„Am avut o discuție foarte importantă cu premierul și miniștrii Educației și Sănătății. Tema a constat în deschidem sau nu școlile? Am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importanta. Din semestrul doi, după vacanța de o săptămână la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide.

Asta evident în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni. În localitățile din scenariu verde toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În scenariul galben lucrurile se schimbă: merg în continuare la școală, la grădiniță și școală, copiii din ciclul primar și cei din anii terminali, 8 – 12. În scenariul roșu merg copiii de grădiniță și cei din ciclul primar.

Când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie, localitatea se carantinează, școlile de închid. Acestea sunt concluziile principale.

În cazul universităților, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară.

Toate aceste lucruri devin realitate dacă situația pandemică nu se înrăutățește grav. Toate celelalte măsuri rămân în vigoare, se schimbă doar evaluarea pentru școli.

În 2 februarie, înainte de începerea școlii, vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată în 2 februarie.”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, şedinţă despre redeschiderea şcolilor. Când are loc reuniunea

Administraţia Prezidenţială

a anunţat că reuniunea va avea loc la ora 16:00, la Palatul Cotroceni.

Surse politice citat de Agrepres au precizat că discuţia vizează o posibilă redeschidere a şcolilor în semestrul al II-lea, care începe pe data de 8 februarie.

Citeşte şi: Dr Mihai Craiu, despre redeschiderea școlilor: Așa am putea permite deschiderea școlilor și grădinițelor. Copiii noștri merită să incercăm!

Mihai Craiu transmite românilor că școlarii merită să încercăm un moment de responsabilitate colectivă. Anunțul medicului a venit pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual de Copii.

De altfel, Ministrul Educaţiei a vorbit lui despre modul în care va începe şcoala din 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a explicat că a cerut, prin ordonanţă de urgenţă, ca şcoala online să nu fie prelungită după data la care începe semestrul al doilea.

Redeschiderea şcolii în format fizic din 8 februarie este un subiect intens dezbătut dascăli, părinţi şi elevi deopotrivă. Ministrul Educaţiei a precizat că „cele trei săptămâni rămase din semestrul întâi se vor derula online. Semestrul întâi se va încheia online”.

„Săptămâna trecută am adoptat o OUG nr 2 prin care se restrânge la data de 8 februarie dreptul ministrului Educaţiei de a introduce în sistemul online şcoala românească. Această ordonanţă a fost adoptată de comun acord cu toţi membrii Guvernului, deci a fost o solicitare a mea ca ministru al Educaţiei de a nu avea dreptul să prelungesc şcoala online peste data de 8 februarie.

Este o dovadă a faptului că Guvernul doreşte deschiderea şcolii în format fizic în data de 8 februarie, dată planificată pentru începutul celui de-al doilea semestru”, a declarat Sorin Cîmpeanu, conform Libertatea.

Ministrul Educaţiei a explicat că redeschiderea şcolii se va putea face „în funcţie de evoluţia ratei de infectare, de evoluţia epidemiologică”.

„După vacanţa de iarnă, care s-a încheiat, duminică, 10 ianuarie, vom avea un număr de 14 zile pentru a vedea care sunt efectele la nivelul ratei de infectare. În a doua jumătate a lunii ianuarie, în ultima decadă a lunii ianuarie, vom avea o decizie cu privire la modul în care se va redeschide şcoala în semestrul al doilea”, a afirmat Cîmpeanu.