Klaus Iohannis, discuții cu Dan Barna şi Kelemen Hunor pentru formarea noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis i-a sunat pe liderul Alianţei USR PLUS Dan Barna şi pe preşedintele UDMR Kelemen Hunor pentru negocieri în vederea formării noului Guvern după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

08 dec. 2020, 13:41
Klaus Iohannis, discuții cu Dan Barna şi Kelemen Hunor pentru formarea noului Guvern

Klaus Iohannis l-a sunat pe liderul USR PLUS Dan Barna pentru negocieri privind formarea noului Guvern după demisia lui Ludovic Orban. Liderul USR Dan Barna se află în prezent în izolare după ce s-a infectat cu coronavirus şi potrivit unor surse politice cei doi ar fi stabilit să se întâlnească săptămâna viitoare pentru o primă discuţie.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a discutat telefonic luni şi cu liderul UDMR, Hunor Kelemen, despre o viitoare coaliţie de centru-dreapta şi formarea noului Guvern.

„Pot să confirm că a existat o discuție între domnul președinte Iohannis și domnul președinte Kelemen Hunor în cursul zilei de astăzi. Vor urma consultări în câteva zile, imediat după ce alegerile vor fi validate, vor fi declanșate consultări, aceasta a fost tema discuției”, a declarat liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke, într-o intervenție la Digi24.

„Noi așteptăm să se finalizeze numărătoarea voturilor și să vedem, oficial, care sunt mandatele atribuite partidelor, care sunt formațiunile politice care intră în Parlament, care e numărul de mandate al fiecărui club parlamentar și, sigur, după aceea, dacă vom fi chemați la negocieri, fără niciun fel de discuție, orice dezbatere la care am fost chemați am spus da.

Dacă ne uităm din punctul de vedere al orientării pe plan european, sigur că sunt mai multe formațiuni care fac parte din același grup, Partidul Popular European, UDMR e cel mai vechi membru din România al PPE”, a mai spus Cseke Attila.

„Vrem în primul rând să vedem rezultatul. Noi ne dorim să avem un număr de mandate asemănător undeva pe aproape a ceea ce am văzut în acești patru ani care se termină acum și, evident, în funcție de cum se corelează cu alte mandate ale altor grupuri parlamentare ne vom exprima un punct de vedere, e prea devreme astăzi să spun care vor fi principalele puncte ale acestei dezbateri din punctul de vedere al UDMR.

În afară de această discuție care a fost între domnul președinte Iohannis și președintele UDMR, alte discuții nu am avut. Domnul președinte Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori că e de dorit ca în România să fie un guvern de centru dreapta. Vom vedea în următoarele zile care vor fi aceste dezbateri și consultări”, a conchis Attila Cseke.