Klaus Iohannis, după ce a văzut reportajul despre angajările făcute de PNL pe criterii politice: Este inacceptabil, mai ales într-o perioadă atât de complicată

Președintele Klaus Iohannis a văzut reportajul video realizat de Recorder privind angajările pe criterii politice făcute de Guvernul PNL şi susține că este inacceptabil ca oameni care nu îndeplinesc criteriile profesionale necesare să fie numiți în funcție doar pe baza apartenenţei la un partid.

27 nov. 2020, 15:51
Klaus Iohannis, după ce a văzut reportajul despre angajările făcute de PNL pe criterii politice: Este inacceptabil, mai ales într-o perioadă atât de complicată

Klaus Iohannis a scris vineri pe Facebook un mesaj adresat tuturor partidelor, acesta susţinând că posturile din instituţiile publice trebuie ocupate doar pe baza competenţelor profesionale, dovedite prin concurs, astfel încât aparatul de stat să nu mai fie locul în care „își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă”.

”Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea societății democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

Klaus Iohannis îi cere lui Orban un audit urgent în sfera administraţiei publice

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.

La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.”, scrie Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Ludovic Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a reglementărilor inutile


loading...