Klaus Iohannis, după un nou record de cazuri: „Nu e nevoie să închidem toată ţara”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, zi în care numărul cazurilor noi de COVID-19, numărul deceselor provocate de noul coronavirus şi al celor infectaţi şi internaţi la Terapie Intensivă au atins cele mai mari valori de la declanşarea pandemiei, că aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare şireprezintă un puternic semnal de alarmă, apreciind că măsurile de restricţie sunt inevitabile. Vreau să îi asigur pe medici, pe asitenţii medicali,pe cei din DSP, pe mamagerii de spital, că sunt alături de ei”, a afirmat preşedintele.

07 oct. 2020, 14:40
Klaus Iohannis, după un nou record de cazuri: „Nu e nevoie să închidem toată ţara”

Şeful statului a menţionat că situaţia e complicată nu doar în România, ci şi în restul statelor europene, dar nu anunță o nouă închidere totală. 

Iohannis: „România a cunoscut cea mai mare creştere a numărului de cazuri. În acest context, măsurile de restricţie sunt inevitabile”

„Strategia e clară: vom reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara. S-a introdus de către specialiști acea scală care ne spune dacă e cazul să se ia anumite măsuri. Aceste restricții se bazează pe o evaluare a specialiștilor care ține cont de gradul de infectare din localitatea respectivă. Așa se va întâmpla în continuare. E foarte bine să se reacționeze local, țintit”, a spus Klaus Iohannis.

„Planul e de a crește numărul de testări, și dacă ne uităm pe date el crește. Azi am avut peste 27.000. E însă o dublă problemă: nu doar aparatele sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi însă inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor durează ani și ani. Avem laboratoare care în continuare doresc să se facă aceste testări. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni”, a mai spus Iohannis.

”Cred că s-au luat deciziile bune. O pandemie nu e o alegere politică, nu e un ghinion, ci o catastrofă, o catastrofă care a venit peste noi și cu care trebuie să trăim până când găsim soluțiile pentru a avea un vaccin au un tratament. Această pandemie nu a fost alegerea nimănui. Ea a venit fără să țină cont cine este la guvernare și ce părere avem noi toți despre pandemie

Încet, încet, am învățat câte ceva despre acest virus, cum se poate răspândi, cum poate fi îngrădită răspândirea. Putem să avem o viață cât de cât apropiată de normalitate, să avem o economie cât de cât funcțională și avem și multe persoane bolnave și, foarte regretabil, mulți au murit de această boală.

Autoritățile au partea lor de rezolvat, noi avem răspunderea noastră, să respectăm restricțiile. Dacă le respectăm, boala nu va dispărea, ci se va răspândi mai încet, când vom găsi un vaccin, să dea domnul să fie mai curând, trebuie să fim mai responsabili. Va mai dura. Nu este iminentă finalizarea pandemiei. Fac apel la toți românii: doar împreună putem să îngrădim răspândirea acestei boli, dacă respectăm restricțiile.”, a explicat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Cotroceni, după ce în România au început să fie reintroduse restricții în mai multe orașe ale țării și numărul de noi cazuri de coronavirus a ajuns la aproape 3.000 pe zi, că este destul de probabil să se continue în acest ritm dacă și numărul de noi cazuri va crește 

„Pe masura ce rata infectarii va creste, e destul de probabil sa apara noi si noi restrictii, pentru ca sanatatea e pe primul loc si trebuie sa luam masurile propuse de experti pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, raspandirea necontrolata a bolii. Personal, cred ca masurile trebuie sa fie proportionale cu incidenta bolii. Nu-mi doresc sa ajungem la situatia in care nu mai e permisa deplasarea intre localitati”, a spus șeful statului.