Klaus Iohannis: Este un interes reciproc ca UE şi Marea Britanie să menţină o relaţie cât mai apropiată după Brexit

Publicat: Joi, 29 Septembrie 2016 10:40 // Actualizat: Joi, 29 Septembrie 2016 10:40 // Sursa: romaniatv.net

Este un interes reciproc ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să mențină o relație cât mai apropiată după Brexit, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis.

"Este important ca procesul de negociere să fie gestionat prin dialog incluziv, de o manieră transparentă, ordonată, predictibilă", a spus Iohannis, la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, care are loc la București.

El a subliniat că negocierea trebuie să se desfășoare în concordanță cu prevederile Tratatelor și cadrul decis la reuniunea Consiliului European din 29 iunie, respectiv principiul "nicio negociere fără notificare", dar și asumarea deplină a faptului că accesul la Piața Internă a Uniunii presupune acceptarea celor patru libertăți.

Șeful statului a arătat că Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de provocări — migrația, terorismul, Brexit-ul, afirmând că la acestea se adaugă o nouă provocare, ''poate nu la fel de vizibilă, dar la fel de importantă: tentația populismului și a extremismului, a discursului radical și intolerant".

"Pentru acestea trebuie să găsim răspunsurile cele mai potrivite. (...) Credem în proiectul european, care asigură pacea, democrația și securitatea popoarelor noastre. (...) UE este în primul rând o uniune a valorilor. (...) Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să credem că ele sunt de la sine înțelese, că nu mai sunt necesare dezbaterile ideologice și de principiu. Noi toți cei care credem în libertate și demnitate umană, în democrație, domnia legii și stat de drept, care punem preț pe respectul tradițiilor, dar și pe solidaritate și toleranță nu putem permite o criză a valorilor, nu putem risca nicio clipă ca ele să fie puse sub semnul întrebării. Cred că este o provocare și, în același timp, un obiectiv pentru noile generații de lideri politici, în mod deosebit pentru principalele familii europene, să mențină și să cultive atașamentul cetățenilor față de proiectul european", a mai spus președintele Iohannis.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 sep 01:24
Răspunde | Votează email 1 email
ALOOOOO !
Dar l-a intrebat cineva despre Brexit ? Romanii tot mai nevoiasi au cu totul alte griji decat basmele acestui propagandist .
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H