Klaus Iohannis: Franța sprijină aderarea României la Spațiul Schengen / Emmanuel Macron: „Ne aflăm alături de dumneavoastră, pentru ca situaţia să progreseze”

Emmanuel Macron s-a întâlnit miercuri, 15 iunie, cu Klaus Iohannis, în Constanța. Întrevederea a avut loc la Baza Mihail Kogălniceanu. 

15 iun. 2022, 11:32
Klaus Iohannis: Franța sprijină aderarea României la Spațiul Schengen / Emmanuel Macron: „Ne aflăm alături de dumneavoastră, pentru ca situaţia să progreseze”

În cadrul conferinței de presă comune, Klaus Iohannis a dezvăluit ce a discutat cu președintele Franței, la Constanța.

Iată un rezumat al declarațiilor lui Klaus Iohannis, de la Baza Mihail Kogălniceanu:

  • Inclusiv pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, colaborarea noastră a cunoscut o intensificare deosebită şi pot să spun foarte binevenită.
  • Vă mulţumesc şi cu acest prilej pentru prezenţa militarilor francezi în România şi pentru asumarea de către Franţa a calităţii de lider al grupului de luptă NATO din ţara noastră.
  • Un loc aparte în discuţiile noastre l-a avut pregătirea summitului NATO de la Madrid care va adopta decizii esenţiale pentru viitorul Alianţei şi pentru securitatea noastră comună Am discutat despre necesitatea consolidării posturii de descurajare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră, despre susţinerea partenerilor Alianţei şi despre perspectivele aderării Suediei şi Finlandei.
  • Am discutat cu preşedintele Macron despre preocuparea noastră faţă de continua deteriorare a situaţie umanitare din Ucraina.
  • O altă temă prioritară pentru România şi Franţa pe care am abordat-o a fost asigurarea securităţii alimentare la nivel global care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia.
  • România depune eforturi susţinute multidimensionate în sprijinul Ucrainei prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin portul Constanţa, de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre.
  • Autorităţile noastre caută soluţii integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noştri externi.
  • Am discutat şi despre sprijinul substanţial pe care România şi Franţa îl acordă Republicii Moldova. Mă bucur că după vizita de acum în România, domnul preşedinte va ajunge astăzi la Chişinău.

 

Franța susține aderarea României la Spațiul Schengen

 

În plus, Klaus Iohannis a anunțat că prin intermediul lui Emmanuel Macron, Franța a asigurat România că va susține aderarea țării noastre în Spațiul Schengen.

La rândul său, oficialul de la Paris a confirmat susținerea României pentru aderarea la Spațiul Schengen.

„Este vorba și despre aderarea României la spaţiul Schengen. Dorim ca acest dosar să avaseze. Vedem că de câţiva ani încoace, Franţa se află alături de dumneavoastră, pentru ca situaţia să progreseze”, a declarat Emmanuel Macron, în România.

De asemenea, președintele francez a vorbit și despre colaborarea statelor europene pentru a susține Ucraina, în contextul conflictului militar cu Rusia.

„Busola strategică a fost adoptată pentru a ţine cont de ameninţarea sporită în Marea Neagră. Suntem angajaţi împreună cu partenerii români în susţinerea Ucrainei adusă sub toate formele. Şi aici, împreună, am condamnat hotărât ţara agresoare”, a mai punctat președintele francez.