Klaus Iohannis îl atacă dur pe Tudorel Toader: OUG este neconstituţională, caută SOLUŢII pentru salvarea lui Dragnea

Publicat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 13:25 // Actualizat: Marţi, 22 Ianuarie 2019 17:00 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Klaus Iohannis lansează un atac extrem de dur la adresa PSD după OUG anunțată privind anularea sentințelor completelor de cinci judecători.

Klaus Iohannis a avut marţi prima reacţie la intenţia Guvernului de a da o ordonanţă pentru procesele afectate de completurile nelegale de cinci judecători de la Înalta Curte. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că OUG privind contestaţiile în anulare, aşa cum a fost prezentată, este neconstituţională şi că PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid.

"Nu știu exacte ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în această ordonanță, dar după părerea mea dacă dorește să scrie acea ordonanță așa cum a anunțat, ea este neconstituțională. Aceste princii pe care se bazează statul de drept și care sunt scrise în Constituție spun că o lege nu acționează pentru trecut, ci are efecte numai pe viitor. PSD încearcă ceea ce a făcut de când a venit la putere, să caute soluții pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu șeful de partid. PSD nu poate veni cu astfel de soluții neavenite, Am speranța că ministrul Justiției va mai citi legislație și va renunța la această ordonanță", a declarat Iohannis.

Conform preşedintelui, faptul că se vehiculează în public astfel de idei araată că social-democraţilor "nu le pasă de români", ci caută soluţii pentru tot felul de poiticienil cu probleme penale.

"Am încă speranţa că înclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi va renunţa la un stfel de demers", a declarat preşedntele.

Şeful statului a afirmat că există "o îngrijorare generală" la nivelul UE în legătură cu situaţia statului de drept în România.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.

"Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite", a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că "atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţijm în egală măsură şi  spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut,  nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele  de cinci judecători au fost  nelegal constituite".

"La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG", a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.

"Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un  proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte", a argumentat ministrul Justiţiei.

"M-am referit la toate cauzele pronunţate de către complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Condamnaţi sau achitaţi, procesele desfăşurate în faţa uneor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. O stare de aşteptare vor avea cei condamnaţi, sperând la o altă soluţie dar, în opinia mea, pot şi trebuie să fie procupaţi şi cei achiitaţi de complete nelegal constituite. În situaţia aceasta poate face contestaţie cel care l-a trimis în judecată , procurorul", a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat duninică, la România TV că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI.

Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru "repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.

"Avem pregătită OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, îi va judeca şi dacă vor fi vinovaţi, vor plăti", a declarat ministrul Justiţiei, conform romaniatv.net.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că o variantă similară există şi în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, asupra cărora s-a pronunţat Curtea Constituţională.
loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Klaus Iohannis Liviu Dragnea OUG justiţie Tudorel Toader
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 ian 19:11
Răspunde | Votează email 0 email
Oancea Servilia
Dupa ce a dat drumul puscariasilor acum vrea sa modifice si dosarele hotilor cu gulere albe. Imi este teama sa nu fiu atacata de criminalii eliberati, chiar daca am doar o pensie de vreo 20 de ori mai mica decat a lui TT, desi am lucrat aproape dublu fata de el. Il astept pe 24 de ianuarie sa dansez Hora Unirii impreuna cu el, daca nu ii este frica de oameni!
22 ian 14:13
Răspunde | Votează email 2 email
un roman oarecare
Bai jegule, cele mai mari probleme penale are nevasta-ta, hoti de case!
1
EUR
4.7792
RON
18 Jan
noapte -1 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H