Klaus Iohannis, în Italia: Discuţii cu premierul Matteo Renzi despre aderarea României la Schengen

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, la Palatul Chigi, cu premierul Italiei, Matteo Renzi, care a reconfirmat sprijinul Italiei pentru aderarea României la Schengen, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

28 apr. 2015, 11:03
Klaus Iohannis, în Italia: Discuţii cu premierul Matteo Renzi despre aderarea României la Schengen

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, marţi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează la Roma, la Palatul Chigi, de preşedintele Consiliului de Miniştri, Matteo Renzi.

„S-a reconfirmat încă o dată faptul că Italia a susținut și susține în continuare demersurile României pentru aderarea la Schengen”, au precizat sursele citate.

Acestea au precizat că se conștientizează tot mai mult faptul că România, aderând la Schengen, este un factor care poate aduce valoare adăugată la capacitarea UE de a face față acestor mișcări privind migrația.

Potrivit surselor citate, la întâlnirea cu șeful statului Renzi a afirmat că aderarea Românei la Schengen nu este doar în interesul României, ci și al Italiei și al Uniunii Europene.

Conform surselor oficiale, „există motive de optimism pentru a se spune că anul acesta se fac pași în ceea ce privește aderarea României la Schengen”.

Pe de altă parte, premierul italian a apreciat că românii din Italia reprezintă cea mai integrată comunitate.

„Este cea mai bine integrată comunitate din Italia”, a apreciat Matteo Renzi, în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale. În plus, românii din Italia contribuie cu peste 1% din PIB la dezvoltarea acestei ţări.

Alt subiect de discuţie s-a referit la viitorul Summit de la Riga, premierul Renzi confirmând că sprijină, ca şi România, ţările din acest parteneriat, în special Republica Moldova şi Ucraina.

S-a discutat şi despre viitorul construcţiei europene, cei doi oficiali apreciind că este nevoie de o gândire strategică în acest sens.

„Europa are nevoie, în momentul de faţă, de idei”, a spus premierul Matteo Renzi, potrivit surselor oficiale.