Klaus Iohannis, încrezător în decizia CCR: Pe mine mă avantajează dreptatea

Publicat: Luni, 03 Noiembrie 2014 22:13 // Actualizat: Luni, 03 Noiembrie 2014 22:13 // Sursa: romaniatv.net

Klaus Iohannis este încrezător în ceea ce priveşte decizia de marţi a CCR privind excepţia de neconstituţionalitate a legii incompatibilităţii. Candidatul ACL la preşedinţie a afirmat că indiferent de ce hotărâre vor lua cei nouă judecători, decizia nu-i poate fi decât favorabilă sau foarte favorabilă, informează România TV.

"Pe mine mă avantajează dreptatea, dacă lucrurile se întâmplă aşa cum este scrisă legea, atunci este perfect pentru mine şi am toată convingerea că aşa se întâmplă. Mâine (marţi n.r.) dacă se acceptă de către Curte excepţia de neconstituţionalitate, toată discuţia dispare. Dacă Curtea nu acceptă, atunci se revine la situaţia anterioară ca şi cum n-ar fi fost, nu se schimbă legea prin asta şi se ajunge înapoi la acel proces. Decizia de mâine poate să îmi fie favorabilă sau foarte favorabilă", a declarat candidatul ACL la preşedinţie, Klaus Iohannis.

Curtea Constituţională ar putea să decidă, marţi, dacă un articol de lege în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis, este sau nu constituţional.

Respectivul articol a fost analizat de judecătorii constituţionali în 7 octombrie, când s-a decis amânarea pronunţării unei soluţii până la 3 noiembrie, scrie Mediafax.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, şi se referă la un articol de lege în baza căruia Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali.

Acest articol, din legea ANI, prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este şi reprezentant în adunările generale ale societăţilor de interes local.

Gyorgy Frunda: Dacă Iohannis ar fi ales preşedinte, decizia de incompatibilitate nu ar avea niciun efect

"Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Pe numele primarului comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate.

În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa.

ICCJ a RESPINS cererea ANI: Incompatibilitatea lui Klaus Iohannis se va judeca după alegerile prezidenţiale

Printre aceştia a fost şi Florin Constantin Micu, ANI susţinând că primarul comunei Tuzla a fost în incompatibilitate în perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009.

Constantin Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanţa, care în 26 iunie i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv că este neîntemeiată.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi candidatul la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, care se va pronunţa cu privire la admisibilitatea cererii în 18 noiembrie.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Klaus Iohannis Klaus Iohannis decizie ccr
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 nov 23:33
...decizia de marţi a CCR privind excepţia de neconstituţionalitate a legii incompatibilităţii. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8393
RON
07 Jun
noapte 16 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H