Klaus Iohannis: Institutul Cantacuzino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare VIDEO

Klaus Iohannis se implică în scandalul de la Institutul Cantacuzino, aflat în pragul închiderii. Preşedintele spune că este inadmisibil ca instituţia să dispară şi că trebuie găsite soluţii de urgenţă. Institutul trebuie în continuare finanţat şi din bani publici, mai spune Iohannis, care se va consulta cu Victor Ponta în următoarele zile pe acest subiect.

13 mai 2015, 09:57
Klaus Iohannis: Institutul Cantacuzino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a vizitat miercuri Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”.

Soarta Institutului Cantacuzino mă preocupă. Am decis să fac personal o vizită. Am vrut să vorbesc cu oamenii de aici şi cu salariaţii, cu conducerea, am vrut să văd cum arată institutul, cum funcşionează şi care sunt problemele. E o situaţie complicată care s-a creat în ani. După părerea mea, Institutul Cantacuzino trebuie salvat şi trebuie să funcţioneze în continuare. Cum va funcţiona, care vor fi metodele vom vedea. În viitorul destul de apropiat după ce voi avea discuţii cu cei care pot veni cu soluţii vă voi spune”, a declarat, miercuri, preşedintele României, Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale de la Institutul Cantacuzino.

Mai mult, Iohannis a declarat că „este nevoie de o decizie politică” şi că „o parte din activitatea institutului trebuie finanţată şi din surse publice”.

Aici e nevoie de o decizie politică. Dacă ne lămurim ce vrem cu institutul vom găsi şi soluţii. Mă voi implica şi să cer lămuriri suplimentare. Nu cred că e nevoie de noi comisii. Nu asta e soluţia, dar pot să mă implic discutând cu toţi actorii şi încercând să îi implic. E rolul meu să încerc să aduc împreună actorii care pot salva institutul şi să găsească soluţii. E complicat, de aceea e nevoie de toţi actorii implicaţi şi de o voinţă politică. E cam devreme să spun o posibilă soluţie, dar cel puţin o parte din activitatea institutului trebuie finanţată şi din surse publice„, a menţionat Klaus Iohannis.

Ponta: E o situație complicată la Institutul Cantacuzino

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că situația Institutului Cantacuzino este „complicată” și că sunt „slabe perspective” ca institutul să producă ceva „mai repede de un an, un an și jumătate”.

„L-am informat pe domnul președinte (Iohannis — n.r.) despre situația de la Cantacuzino. E o situație complicată, pentru că (…) în 2013 i-am dat ministrului de atunci, dl Nicolăescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit și tot nimic n-au făcut. Acum am propus Universității de Medicină și Farmacie să ștergem toate datoriile, să plătim absolut tot și să-l ia ei. Nu l-au vrut. (…) Cred că împreună o să găsim o soluție pentru Cantacuzino. Aici ține însă de faptul că din 2010 s-a retras autorizația și sunt slabe perspective ca într-un termen foarte scurt să obțină autorizație. Deci, între timp, tot o să băgăm bani și n-o să producă nimic concret pentru piață mai repede de un an, un an și jumătate„, a declarat premierul Victor Ponta, după ce a participat la lansarea proiectului-pilot al Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică.

Institutul Cantacuzino, unde lucrează 486 de persoane, a trecut din toamna anului trecut de la Ministerul Sănătății în coordonarea Ministerului Educației.

Situația institutului este critică, ținând cont de faptul că are datorii de aproximativ 5 milioane de euro, conturile blocate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, se confruntă cu sistarea producției de vaccinuri și cu angajați care nu își primesc salariile la timp.

Citeşte şi Iohannis: Este exclus ca Institutul Cantacuzino să dispară