Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru rectificarea bugetară

Preşedintele Klaus Iohannis are, luni, o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Cotroceni, potrivit unor surse politice. Întâlnirea are loc în contextul discuţiilor din Guvern privind rectificarea bugetară.

25 nov. 2019, 13:16
Klaus Iohannis, întâlnire cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru rectificarea bugetară

Premierul Ludovic Orban a declarat că în cursul zilei de luni Ministerul de Finanţe finalizează proiectul privind rectificarea bugetară. „Mâine, Ministerul Finanţelor va finaliza proiectul (de rectificare bugetară – n.r.). Va avea loc o discuţie cu fiecare ministru. În mod evident, în urma acestor discuţii, voi avea eu o discuţie cu ministrul Finanţelor pentru a stabili forma care va fi înaintată spre adoptare Guvernului”, declara Orban, duminică, la sediul PNL.

Primele decizii ale Guvernului Orban, după alegerea preşedintelui. Care sunt ministerele de unde se taie bani la rectificarea bugetară

Luni, premierul a precizat că obiectivul său este ca, până la finalul zilei de marţi, să fie stabilită forma definitivă a ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară. 

Premierul Ludovic Orban a avut, luni, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţi ai Asociaţiei Comunelor din România, principalele teme de discuţie fiind definitivarea proiectului de rectificare bugetară şi alocarea resurselor financiare suplimentare necesare comunităţilor locale.

„În perspectiva definitivării proiectului rectificării bugetului pentru anul 2019, prim-ministrul a precizat că sunt avute în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunităţile locale: asigurarea cofinanţării necesare pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi a celor de care beneficiază însoţitorii acestor persoane, acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcţionarea serviciilor curente oferite cetăţenilor de către administraţia locală”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern.

Potrivit sursei citate, o altă temă adusă în discuţie de primari s-a referit la procedurile birocratice stufoase pe care reprezentanţii administraţiei trebuie să le parcurgă în pregătirea şi implementare proiectelor de dezvoltare locală.

„În acest context, şeful Executivului a precizat că un obiectiv al Guvernului constă în simplificarea procedurilor administrative şi informatizarea activităţii administraţiei, astfel încât implementarea investiţiilor să fie susţinută inclusiv prin reducerea numărului de avize şi prin digitalizarea activităţilor. Totodată, prim-ministrul a reiterat angajamentul de a se consulta cu structurile asociative ale administraţiei locale asupra reglementărilor care privesc activitatea acestora. La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştef.