Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele de la Chişinău: „Dânsul ceea ce spune face. Şi face bine”

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială de două zile, în Republica Moldova, s-a întâlnit miercuri dimineaţa cu liderii partidelor politice proeuropene de la Chişinău.

25 feb. 2015, 10:24
Klaus Iohannis, întâlnire cu partidele de la Chişinău: „Dânsul ceea ce spune face. Şi face bine”

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat că a discutat cu Klaus Iohannis despre situația în care se află Republica Moldova, scrie realitatea.md.

„Domnul președinte a demonstrat nu doar că știe să vorbească despre Republica Moldova, dar știe exact ce se întâmplă și, mai mult decât atât, știe ce urmează să facă pentru ca ajutorul pentru noi să fie unul foarte și foarte rezultativ”, a spus liderul PLDM, menționând totodată, că, din câte-l cunoaște el pe Klaus Iohannis, „el din tot ce spune face”.

„Sunt alții care vorbesc mult și fac mai puțin, dar dânsul ceea ce spune face. Și face bine”, a conchis Filat.

La rândul său, liderul democrat Marian Lupu a calificat discuțiile drept foarte bune, constructive, și care inspiră „încredere într-o dezvoltare pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-românești”.

„Am pus în evidență și am simțit, de altfel, sprijinul de care Republica Moldova va beneficia pentru continuarea parcursului european. Domnul Iohannis a exprimat suportul de care Republica Moldova va putea să beneficieze în toate reformele și în toate transformările pe care o să ni le propunem și în continuare să fie desfășurate în Republica Moldova pentru asigurarea unei dezvoltări politice, democratice, economice și sociale. Și lucrul acesta îl apreciez foarte înalt„, a precizat președintele Partidului Democrat.

Întrebați dacă Klaus Iohannis le-a cerut să includă și Partidul Liberal în actul de guvernare, Vlad Filat a spus că „este important că avem un Guvern învestit”, iar „acest Guvern urmează să aibă sprijinul politic necesar ca programul de guvernare să fie implementat”.

Marian Lupu însă a spus că în discuțiile pe care le-a avut, nu a simțit nici-o tentativă de ingerință în treburile interne ale țării.

„Dumnealui este în ospeție la noi, așa că am discutat despre situația de la noi”, a spus şi președintele liberal, Mihai Ghimpu.

Acesta a spus că l-a informat pe Klaus Iohannis că formarea coaliției proeuropene majoritare la Chișinău nu depinde de voința liberalilor. „Noi, PL-ul, suntem gata pentru a guverna împreună. Șmecheria lor a fost să facem așa o alianță liberal-democrat-comunistă. Nu noi am luat decizia de a fi în opoziție. Așa cum au făcut în 2013 au făcut și acum, pur și simplu am fost dați la o parte de pe carosabil„, a mai opinat Ghimpu.

Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi, în prima zi a vizitei, cu preşedintele Nicolae Timofti.

„Mă aflu la Chișinău, la invitația președintelui Timofti, într-o vizită pe care am așteptat-o cu foarte mult interes, mai ales după ce a fost format un guvern și desemnat un premier. În România şi în rândul partenerilor noştri europeni există aşteptări şi speranţe mari privind Republica Moldova, în consens cu votul pro-european exprimat la alegerile de pe 30 noiembrie. Îi asigur pe toți cetățenii moldoveni, dar și pe toți cetățenii români care urmăresc cu atenție acest subiect, că România va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european și democratic.”, a scris Iohannis pe Facebook.