Mark Rutte, premierul Olandei, dă o palmă României și speranțelor de aderare imediată la Schengen: „Olanda nu e în principiu împotrivă. Trebuie să fie toate condițiile îndeplinite” (VIDEO)

Miercuri, Klaus Iohannis, președintele României, l-a primit în vizită pe premierul olandez, Mark Rutte. De la ora 17:00, cei doi oficiali, plus premierul Nicoale Ciucă, au ieșit cu declarații. 

12 oct. 2022, 17:19
Mark Rutte, premierul Olandei, dă o palmă României și speranțelor de aderare imediată la Schengen: „Olanda nu e în principiu împotrivă. Trebuie să fie toate condițiile îndeplinite” (VIDEO)

Discursul lui Klaus Iohannis s-a concentrat pe războiul din Ucraina, respectiv cooperarea în cadrul NATO, prezența trupelor olandeze în țara noastră.

Oficialul de la Cotroceni nu a pomenit nimic despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Principalele declarații ale lui Iohannis:

  • Sunt bucuros că-l avem azi, aici, pe domnul Rutte, prim-ministrul Tărilor de Jos, într-un moment important și dificil pentru securitatea NATO. Țările noastre sunt prietene, împărtășesc aceleași valori democratice și au interese comune de securitate, pace și prosperitate.
  • Vizita dvs în România reprezintă expresia relațiilor aprofundate pe care România o are cu Țările de Jos, în special în domeniul securității și Apărării.
  • Întregul flanc estic, România, resimt amenințările de securitate fără precedent, generate de războiul brutal al Rusiei, împotriva Ucrainei.

(…)

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a susținut că România și Olanda trebuie să coopereze pentru a ajuta cauza lui Volodimir Zelenski.

„Invazia Rusiei în Ucraina a modificat irevesibil relația noastră cu Rusia. Trebuie să rămânem uniți, solidați, să sprijinim Ucraina și să împiedicăm extinderea războiului (…)

România a susținut toate pachetele de sancțiuni ale UE, inclusiv pachetul 8″, a declarat Ciucă.

Discursul premierului Mark Rutte, după discuțiile tete-a-tete cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Despre cooperarea în cadrul NATO a vorbit și Mark Rutte. Premierul olandez a avut un scurt discurs.

„E o onoare să fiu aici. România, Belgia Franța și Țările de Jos lucrează sub steagul unei singure alianțe. Când eram tânăr, acest tip de cooperare militară era de neconceput. Iată că acum se întâmplă atât de multe sub steagul unei alianțe. Astăzi, parteneriatul nostru e mai puternic decât oricând. Sunteți toți o legătură a flancului estic extins de la Marea Baltică la Marea Neagră. Cu toții îi susținem ferm pe prietenii noștri ucraineni.

Mulțumesc guvernului României pentru ospitalitatea extraordinară. Militarilor le mulțumesc pentru mobilizarea lor”, a declarat Rutte.

 

UPDATE

Ce spune Mark Rutte despre aderarea României la Spațiul Schengen

După discursuri, a urmat sesiunea de întrebări. Mark Rutte a declarat că Olanda „nu este împotrivă, de principiu”, ca românii să poată circula fără probleme în Schengen. Totodată, el a vorbit despre obstacolele pe care țara noastră încă nu le-a depășit.

„Olanda nu e în principiu împotrivă. Noi spunem că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să intre în spațiul Schengen. România a făcut foarte mulți pași înainte în ultimii ani. Trebuie să fie toate condițiile îndeplinite. Avem și un mecanism de cooperare și de verificare. Pașii următori vor veni și după vom vorbi mai departe. (…) Olanda nu se opune, dar trebuie să o facem (n.r. – aderarea) într-o manieră transparentă și corectă. Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept mai bun (…)

Al doilea lucru, sistemul informatic Schengen. Comisia a început procedurile, eu cred că misiunea de evaluare trebuie să fie mai profundă și nu știu când vor veni rezultatele. Nu pot să vă dau un termen”, a declarat Mark Rutte, întrebat dacă România ar putea fi acceptată în acest an în spațiul Schengen.

Ulterior, și Iohannis a comentat pe marginea acestui subiect.