Klaus Iohannis l-a sunat pe preşedintele Franţei după gafa cu redeschiderea şcolilor

Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit, într-o discuţie telefonică, omologului său francez Emmanuel Macron pentru ajutorul Franţei în repatrierea românilor aflaţi în state din afara Uniunii Europene, în contextul pandemiei de coronavirus. Iohannis a arătat necesitatea unui răspuns european solid, organizat şi solidar la nivelul Uniunii Europene, subliniind că trebuie să acţionăm în comun pentru a construi un sistem de sănătate puternic şi sustenabil la nivelul Uniunii Europene

30 apr. 2020, 11:35
Klaus Iohannis l-a sunat pe preşedintele Franţei după gafa cu redeschiderea şcolilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe, într-o convorbire telefonică avută joi cu preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate, pe fondul crizei provocate de răspândirea la nivel global a noului coronavirus, care afectează deopotrivă Franţa şi România, arătând că ţara noastră este deplin solidară cu poporul francez în aceste momente dificile.

„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat convingerea că România şi Franţa vor depăşi această criză şi vor putea să-şi reconstruiască economiile naţionale în beneficiul cetăţenilor din cele două state. Preşedintele României a subliniat caracterul special, istoric, al relaţiilor franco-române, fundamentate pe Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări, care a fost reconfirmat la cel mai înalt nivel prin semnarea, în noiembrie 2018, a Declaraţiei Politice dintre România şi Franţa”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Publicaţia franceză Liberation afirmă că Iohannis a greşit când a declarat că Franţa a deschis şcolile experimental şi a eşuat 

Klaus Iohannis a mulţumit Franţei pentru ajutorul oferit în repatrierea cetăţenilor români aflaţi în state din afara Uniunii Europene.

De asemenea, el a prezentat omologului său măsurile luate de ţara noastră pentru identificarea şi tratarea persoanelor infectate cu coronavirus. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că în România numărul persoanelor infectate şi al celor care au decedat este încă în creştere şi că, potrivit experţilor, în ţara noastră încă nu s-a atins vârful epidemiei.

„Totodată, Preşedintele României s-a referit la importanta comunitate românească din Franţa, ai cărei membri au dovedit solidaritate cu poporul francez. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat implicarea în eforturile de combatere a epidemiei de COVID-19 în Franţa a unui număr semnificativ de cadre medicale aparţinând comunităţii româneşti. Preşedintele României a evidenţiat necesitatea unui răspuns european solid, organizat şi solidar la nivelul Uniunii Europe. În acest sens, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie să acţionăm în comun pentru a construi un sistem de sănătate puternic şi sustenabil la nivelul Uniunii Europene”, a arătat sursa citată.

În ceea ce priveşte măsurile luate la nivel european cu privire la relansarea economiilor statelor membre, Iohannis a arătat că aşteaptă cu interes propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le facă în perioada următoare cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi la Fondul de redresare economică.