Klaus Iohannis, în prima zi de şcoală: Educaţia este calea spre succes, nu corupţia, nepotismul, şmecheria FOTO

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la festivitatea de deschidere a anului școlar preuniversitar 2016-2017 organizată la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Bucureşti, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

12 sept. 2016, 07:34

Preşedintele Klaus Iohannis le-a adresat elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Capitală îndemnul de a citi, a învăţa şi de a fi corecţi, pentru că deşi pare „mai uşor” să copieze un referat de pe internet decât să îl scrie singuri, corectitudinea din şcoală îi va modela ca oameni pe viitor.

Dragi copii, vă îndemn pe toţi cei de aici şi pe sutele de mii de copii care încep astăzi şcoala să învăţaţi. (…) Vă îndemn să studiaţi şi să vă urmaţi cu pasiune visele„, le-a spus Klaus Iohannis elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Bucureşti, unde a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, potrivit news.ro.

Preşedintele le-a spus elevilor prezenţi, atât din clasele primare, cât şi de la liceu, că poate în acest moment nu le plac sfaturile de la profesori şi de la părinţi, însă pe viitor o să le mulţumească şi vor realiza adevărul lor. Iohannis a dat propriul exemplu.

„Primul sfat pe care mi l-au dat părinţii mei a fost să citesc. Şi am citit. Sute, mii de cărţi. Astăzi nu e ca pe vremea mea. Aveţi la dispoziţie orice: biblioteci întregi, cărţi online, tablete. Aveţi libertate şi oportunităţi pe care generaţia mea nu le-a avut, aşa încât citiţi cât mai mult şi învăţaţi. Aceasta este partea voastră de responsabilitate„, a spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că elevii au şi o altă responsabilitate: „să fie corecţi”. „Nu pentru profesori, nu pentru părinţi, ci pentru voi înşivă. Succesul în viaţă se clădeşte prin educaţie. Azi pare probabil mai uşor să copiezi un referat de pe internet decât să citeşti, să te documentezi, să te gândeşti şi să-l faci singur, dar efortul pe care îl faceţi acum vi se va întoarce în egală măsură în viitor, iar corectitudinea din şcoală va fi cea care vă va modela şi va sta la baza performanţei voastre„, a conchis şeful statului.

De mulți ani încoace pare că educația nu este neapărat calea spre succes în România sau că, de fapt, alte lucruri contează mai mult, că nu întotdeauna competența și performanța duc la apreciere, promovare și prosperitate. Mesajul pe care vreau să vi-l dau astăzi celor prezenți, dar și tuturor celor care ne ascultă și celor care încep școala este acesta: educația este calea spre succes și trebuie să fie calea spre succes în România noastră, nu corupția, nepotismul, șmecheria sau câștigul facil, ci educația, munca, determinarea și onestitatea„, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai preciazt că elevii trebuie să se simtă în siguranţă în unităţile de învăţământ, de aceea autorităţile trebuie să ia toate măsurile pentru autorizarea şcolilor. „Luaţi toate măsurile ca să nu mai existe şcoli fără autorizaţie sanitară„, a declarat Klaus Iohannis.

Solicitarea preşedintelui vine în contextul în care, la început de an şcolar, Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 4.200 de şcoli din România nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

CITEŞTE ŞI: Carmen Iohannis, în prima zi de şcoală. A făcut un selfie cu elevii săi VIDEO