Klaus Iohannis, la Festivalul Saşilor: „Războiul de la graniţele României ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală”

Klaus Iohannis a afirmat în discursul ţinut duminică la festivalul ”Săptămâna Haferland” dedicat culturii săseşti din Transilvania, că războiul de la graniţa României care afectează inclusiv monumentele de patrimoniu întăreşte solidaritatea şi creşte aprecierea faţă de moştenirea culturală.

31 iul. 2022, 13:37
Klaus Iohannis, la Festivalul Saşilor: „Războiul de la graniţele României ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală”

”Prin proiecte ca cel pe care îl derulaţi, România este cunoscută şi apreciată ca spaţiu al valorificării identităţilor şi al preţuirii relaţiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile. Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de a înaintaşii noştri”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a subliniat responsabilitatea pe care, deopotrivă autorităţile publice şi cetăţenii, o au privind păstrarea tradiţiilor şi protejarea autenticităţii peisajului cultural.

Turismul şi organizarea de evenimente tematice sunt ”modalităţi excelente” de a asigura accesul la patrimoniul cultural, a precizat Iohannis, arătând că istoria, cultura şi tradiţiile pot fi folosite pentru atragerea de investiţii, dacă sunt ”promovate responsabil”.

Citeşte şi Maia Sandu, după întâlnirea cu Klaus Iohannis. Moldova va cere ajutor României în cazul în care va fi atacată de Rusia

România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai inclusivă şi tolerantă. Crezul european – Unitate în diversitate – este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască – şi cu atât mai puţin să deterioreze – relaţiile armonioase clădite în timp între români şi cei cu care aceştia au împărţit vicisitudinile istoriei şi cu care acum îşi construiesc destinul european”, a adăugat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai afirmat că ”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă”.

Citeşte şi De ce vrea Klaus Iohannis modificarea Constituției României. Avocatul Gheorghe Piperea: „Motivația e periculoasă!” | EXCLUSIV