Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Nuland: „Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puţin” UPDATE

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ocazie cu care șeful statului a afirmat că de la ultima vizită a acesteia unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puțin.

18 ian. 2016, 13:30
Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Nuland: „Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puţin” UPDATE

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook despre întâlnirea cu Victoria Nuland: „M-am întâlnit astăzi cu doamna Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice. Am discutat despre teme de actualitate – situaţia din Republica Moldova şi Ucraina, despre summitul NATO de la Varşovia, dar şi despre criza refugiaţilor. Doamna Nuland a remarcat progresele substanţiale obţinute, în ultimul an, de România în lupta privind combaterea corupţiei.”

UPDATE Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii dintre Klaus Iohannis şi Victoria Nuland „s-a subliniat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-americane şi s-a reiterat hotărârea de a consolida în continuare, pe toate dimensiunile, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.”

„Un alt subiect de discuţie a fost cel privind eforturile României în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, doamna Nuland remarcând progresele substanţiale înregistrate în acest sens de autorităţile române.

În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat determinarea ţării noastre de a-şi îndeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocărilor de securitate cu care comunitatea internaţională se confruntă la ora actuală. Cei doi oficiali au convenit ca România și SUA să coopereze strâns în perspectiva pregătirii summitului NATO de la Varșovia, din iulie 2016.

Preşedintele României şi asistentul Secretarului de Stat al SUA au avut şi un schimb de vederi aprofundat pe tema evoluţiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene. Cei doi oficiali s-au arătat preocupaţi de situaţia din Republica Moldova şi au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă şi a parcursului european al ţării. O altă temă discutată a fost situaţia din Ucraina, care are un impact negativ direct asupra securităţii regionale.

În cadrul întrevederii, au mai fost abordate subiecte privind agenda europeană, precum cele referitoare la criza refugiaţilor, securitatea energetică şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest”, se mai arată în comunicat.

_____________________________________________________________________________

„Este o plăcere să vă primesc. A trecut exact un an de când ne-am întâlnit în același loc. Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puțin și mă bucur că avem oportunitatea să discutăm unele dintre aceste lucruri”, a spus șeful statului, în debutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Preşedinţie: Klaus Iohannis se întâlneşte luni cu Victoria Nuland

La rândul său, oficialul american a arătat că vizita sa în România este un prilej de a sublinia că cele două țări sunt buni aliați, scrie Agerpres.

„A fost o zi bună, cu multe progrese”, a spus Nuland.

La întâlnire au participat și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, și consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Leonard Orban, Andrei Muraru și Ion Oprișor.

Oficialul american a spus că a avut deja o serie de întâlniri cu autorităţile din România, care au decurs foarte bine. Ea s-a întâlnit duminică seara cu premierul Dacian Cioloş şi luni cu ministrul Apărării Mihnea Motoc.