Klaus Iohannis, la ONU: România susţine înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, un discurs la ONU în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Iohannis a spus că "România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului" şi a invitat toate delegatiile de la ONU "sa se angajeze cu buna credinta in discutiile privind implementarea acestor valori in lupta impotriva terorismului".
Ionela Marcu
29 sept. 2015, 15:43
Klaus Iohannis, la ONU: România susţine înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului

Presedintele Klaus Iohannis se află în vizită în Statele Unite, iar în cursul zilei de luni a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Joe Biden, la Casa Albă. În discursul susţinut, marţi, la ONU, Iohannis a arătat că trebuie să se facă mai mult pentru a combate terorismul. Potrivit șefului statului, consolidarea justiției internaționale ar trebui să determine o abordare juridică consolidată cu privire la terorismul internațional.

„Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional”, a spus Iohannis.

El a precizat că, în acest context, România, susținută de Spania, a determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

„Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional. Luând în considerare acest obiectiv, România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

Suntem pe deplin conștienți de dificultățile conceptuale și operaționale ale unei asemenea întreprinderi. Totuși, valorile care susțin această reflecție ce vizează consolidarea statului de drept în efortul nostru antiterorist multilateral, au șanse să genereze noi idei pentru dezvoltarea de instrumente juridice. Credem că acest proces de reflecție își are propriul merit, deoarece va alimenta dezbaterea privind consolidarea valorilor justiției și ale dreptului internațional. Aș profita de această oportunitate pentru a invita toate delegațiile interesate să se angajeze cu bună credință în discuțiile privind implementarea acestor valori în lupta împotriva terorismului.”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că terorismul reprezintă o amenințare la adresa păcii, arătând că România susține non-folosirea dreptului de veto în Consiliul de securitate al ONU în cazul acțiunilor privind prevenirea crimelor de război.

Reiterez susținerea României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de a propune un acord colectiv și voluntar între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acțiuni pentru a preveni sau a încheia situații de atrocități în masă și crime de război la scară mare”, a afirmat șeful statului în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

El a precizat că ONU trebuie să-și asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt „crime pline de lașitate împotriva oamenilor nevinovați, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanității sau forma odioasă și fără precedent dezvoltată de așa-numitul ISIS/Da’esh, ale cărui acțiuni constituie evidente violări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susținem”.

„Simpla existență a unei astfel de entități este o amenințare manifestă la adresa păcii și a stabilității. Națiunile Unite trebuie să își reafirme unitatea în fața unei astfel de agresiuni amenințătoare. Consiliul de Securitate trebuie să acționeze ferm și să catalizeze acțiunea colectivă împotriva acestei amenințări flagrante la adresa păcii mondiale”, a declarat președintele Iohannis.

El a subliniat, însă, că Națiunile Unite nu reprezintă un panaceu pentru toate relele umanității.

„Istoria sa marchează suișuri și coborâșuri, succese și eșecuri. În același timp, cu toții știm că mărirea numărului și intensitatea misiunilor care i-au fost încredințate nu au fost echivalate de resursele necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor sale. A devenit o practică obișnuită să ceri Națiunilor Unite să facă mai mult, cu mai puține resurse. Totuși, după 70 de ani în care a fost supusă tuturor încercărilor, Carta Organizației Națiunilor Unite s-a dovedit a fi un document vizionar care a trecut testul istoriei”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a arătat că România se află între statele care susțin necondiționat Națiunile Unite, amintind că anul acesta țara noastră aniversează 60 de ani de la aderare la ONU.

„România este o țară cu o putere economică limitată. Totuși, ne mândrim cu faptul că am contribuit semnificativ la țelurile Națiunilor Unite, în decursul celor șase decenii în calitate de membru. Esența acestor contribuții au fost încrederea în diplomația multilaterală și în statul de drept, precum și prioritatea mijloacelor pașnice în detrimentul folosirii forței în realizarea intereselor naționale”, a completat el.

BARACK OBAMA, LIDER VIZIONAR

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că România „salută cu entuziasm” acordul între SUA şi Iran privind dosarul nuclear iranian.

„Acest fapt demonstrează că nimic nu este imposibil dacă există voință politică autentică și dacă lideri vizionari se angajează în acțiuni ambițioase”, a mai spus Iohannis.

 Iohannis a cerut Natiunilor Unite „să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah”, si a atins si razboiul dus de Rusia in estul Ucrainei.

Initiativa infiintarii unei Curti Internationale pentru Crimele Terorismului a fost lansata de MAE, care a si inceput discutii cu alte state pentru sustinerea sa.

ÎNTÂLNIRE cu Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU

Înainte de interventia in plenul Adunarii Generale, Klaus Iohannis a avut, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU.

„Întâlnirea a marcat un moment aniversar, atât pentru ONU, 70 de ani de la semnarea Cartei ONU, cât și pentru România, 60 de ani de la aderare. Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda internațională și au subliniat importanța ONU în arhitectura de securitate globală.

Președintele României și-a exprimat încrederea că dialogul națiunilor, la cel mai înalt nivel, este fundamental pentru gestionarea problemelor cu care se confruntă omenirea.

În acest context, a reafirmat importanța pe care România o acordă respectării dreptului internaţional şi instituţiilor sale juridice și a subliniat angajamentul țării noastre de a contribui la demersurile diplomaţiei multilaterale, care vizează îndeplinirea obiectivelor globale.

A avut loc și un schimb de idei pe tema situației din Ucraina, reforma ONU și consolidarea poziției României ca membru activ al ONU”, precizează Preşedinţia. 

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele