Klaus Iohannis, la ONU: România susţine înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi, un discurs la ONU în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Iohannis a spus că "România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului" şi a invitat toate delegatiile de la ONU "sa se angajeze cu buna credinta in discutiile privind implementarea acestor valori in lupta impotriva terorismului".

29 sept. 2015, 15:43
Klaus Iohannis, la ONU: România susţine înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Crimele Terorismului

Presedintele Klaus Iohannis se află în vizită în Statele Unite, iar în cursul zilei de luni a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Joe Biden, la Casa Albă. În discursul susţinut, marţi, la ONU, Iohannis a arătat că trebuie să se facă mai mult pentru a combate terorismul. Potrivit șefului statului, consolidarea justiției internaționale ar trebui să determine o abordare juridică consolidată cu privire la terorismul internațional.

„Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional”, a spus Iohannis.

El a precizat că, în acest context, România, susținută de Spania, a determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

„Terorismul reprezintă gradul cel mai înalt de crime împotriva indivizilor și a societăților. În opinia României, comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional. Luând în considerare acest obiectiv, România și Spania au determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

Suntem pe deplin conștienți de dificultățile conceptuale și operaționale ale unei asemenea întreprinderi. Totuși, valorile care susțin această reflecție ce vizează consolidarea statului de drept în efortul nostru antiterorist multilateral, au șanse să genereze noi idei pentru dezvoltarea de instrumente juridice. Credem că acest proces de reflecție își are propriul merit, deoarece va alimenta dezbaterea privind consolidarea valorilor justiției și ale dreptului internațional. Aș profita de această oportunitate pentru a invita toate delegațiile interesate să se angajeze cu bună credință în discuțiile privind implementarea acestor valori în lupta împotriva terorismului.”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că terorismul reprezintă o amenințare la adresa păcii, arătând că România susține non-folosirea dreptului de veto în Consiliul de securitate al ONU în cazul acțiunilor privind prevenirea crimelor de război.

Reiterez susținerea României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de a propune un acord colectiv și voluntar între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acțiuni pentru a preveni sau a încheia situații de atrocități în masă și crime de război la scară mare”, a afirmat șeful statului în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

El a precizat că ONU trebuie să-și asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt „crime pline de lașitate împotriva oamenilor nevinovați, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanității sau forma odioasă și fără precedent dezvoltată de așa-numitul ISIS/Da’esh, ale cărui acțiuni constituie evidente violări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susținem”.

„Simpla existență a unei astfel de entități este o amenințare manifestă la adresa păcii și a stabilității. Națiunile Unite trebuie să își reafirme unitatea în fața unei astfel de agresiuni amenințătoare. Consiliul de Securitate trebuie să acționeze ferm și să catalizeze acțiunea colectivă împotriva acestei amenințări flagrante la adresa păcii mondiale”, a declarat președintele Iohannis.

El a subliniat, însă, că Națiunile Unite nu reprezintă un panaceu pentru toate relele umanității.

„Istoria sa marchează suișuri și coborâșuri, succese și eșecuri. În același timp, cu toții știm că mărirea numărului și intensitatea misiunilor care i-au fost încredințate nu au fost echivalate de resursele necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor sale. A devenit o practică obișnuită să ceri Națiunilor Unite să facă mai mult, cu mai puține resurse. Totuși, după 70 de ani în care a fost supusă tuturor încercărilor, Carta Organizației Națiunilor Unite s-a dovedit a fi un document vizionar care a trecut testul istoriei”, a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a arătat că România se află între statele care susțin necondiționat Națiunile Unite, amintind că anul acesta țara noastră aniversează 60 de ani de la aderare la ONU.

„România este o țară cu o putere economică limitată. Totuși, ne mândrim cu faptul că am contribuit semnificativ la țelurile Națiunilor Unite, în decursul celor șase decenii în calitate de membru. Esența acestor contribuții au fost încrederea în diplomația multilaterală și în statul de drept, precum și prioritatea mijloacelor pașnice în detrimentul folosirii forței în realizarea intereselor naționale”, a completat el.

BARACK OBAMA, LIDER VIZIONAR

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că România „salută cu entuziasm” acordul între SUA şi Iran privind dosarul nuclear iranian.

„Acest fapt demonstrează că nimic nu este imposibil dacă există voință politică autentică și dacă lideri vizionari se angajează în acțiuni ambițioase”, a mai spus Iohannis.

 Iohannis a cerut Natiunilor Unite „să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah”, si a atins si razboiul dus de Rusia in estul Ucrainei.

Initiativa infiintarii unei Curti Internationale pentru Crimele Terorismului a fost lansata de MAE, care a si inceput discutii cu alte state pentru sustinerea sa.

ÎNTÂLNIRE cu Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU

Înainte de interventia in plenul Adunarii Generale, Klaus Iohannis a avut, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU.

„Întâlnirea a marcat un moment aniversar, atât pentru ONU, 70 de ani de la semnarea Cartei ONU, cât și pentru România, 60 de ani de la aderare. Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda internațională și au subliniat importanța ONU în arhitectura de securitate globală.

Președintele României și-a exprimat încrederea că dialogul națiunilor, la cel mai înalt nivel, este fundamental pentru gestionarea problemelor cu care se confruntă omenirea.

În acest context, a reafirmat importanța pe care România o acordă respectării dreptului internaţional şi instituţiilor sale juridice și a subliniat angajamentul țării noastre de a contribui la demersurile diplomaţiei multilaterale, care vizează îndeplinirea obiectivelor globale.

A avut loc și un schimb de idei pe tema situației din Ucraina, reforma ONU și consolidarea poziției României ca membru activ al ONU”, precizează Preşedinţia.