Klaus Iohannis, lovitură pentru premierul Orban: „Deciziile CCR sunt obligatorii”

Deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) sunt obligatorii, precum respectarea Constituţiei şi a legilor, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. Declraţia vine după ce Orban declarase în direct: "E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale". 

08 iul. 2020, 19:58
Klaus Iohannis, lovitură pentru premierul Orban: „Deciziile CCR sunt obligatorii”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii. „Deciziile CCR sunt obligatorii, precum și respectarea legilor și Constituției. Mai mult n-am ce comenta”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Chestionat de presă cine ar trebui să răspundă pentru că nu a fost asigurat un cadru legal și constituțional pentru măsurile carantinării și izolării, șeful statului a răspuns:

„Aruncarea vinei dintr-o curte în alta nu ajută pe nimeni. Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare ca să avem o lege în vigoare. Nu și-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o să ajungem într-o situație atât de gravă. Legislația în vigoare pe care am găsit-o este slabă, așa a fost gândită. N-are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru este să găsim soluții pentru a o face o legislație modernă, eficientă, aplicabilă și constituțională”.

Orban, declaraţie şocantă: Cererea, rugămintea mea către cetăţeni e să nu ţină cont de deciziile CCR, să acţioneze responsabil

Premierul Ludovic Orban a criticat la Digi24 decizia CCR  privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.

„E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a spus Orban 

Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu a subliniat că măsurile pentru protejarea sănătății trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituției. El a accentuat că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. „Regret foarte mult că multe greșeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente”, a spus Dorneanu, care i-a dat astfel replica premierului Orban.