Klaus Iohannis: Măsurile antiterorism trebuie aplicate fără diferenţe între ţările Schengen şi celelalte

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după Consiliul European, că măsurile antiteroriste capătă o nouă dimensiune şi relevanţă politică după atentatul din Franţa şi că acestea trebuie aplicate în interiorul UE, fără diferenţe între ţările din spaţiul Schengen şi cele din afara lui.

13 feb. 2015, 08:29
Klaus Iohannis: Măsurile antiterorism trebuie aplicate fără diferenţe între ţările Schengen şi celelalte

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că o temă importantă a discuţiilor a constituit-o continuarea luptei împotriva terorismului, cu atât mai mult după atentatul tragic de la Paris, acest subiect căpătând o nouă relevanţă şi dimensiune politică.

„În numele României, am adoptat o declaraţie privind măsurile de combatere a terorismului. Acestea vizează securitatea cetăţenilor, prevenirea radicalismului, cooperarea cu partenerii internaţionali”, a spus Iohannis.

El a mai precizat că România a susţinut măsurile destinate creării instrumentelor pentru apărarea cetăţenilor Uniunii şi consolidarea cooperării în format european.

Klaus Iohannis: România îşi doreşte să adopte moneda unică europeană

„Susţinem de asemenea cooperarea cu partenerii din afara Uniunii, pentru contracararea acestor ameninţări, utilizând la maxim cadrul deja existent. Am insistat ca măsurile aplicate să nu creeze noi diviziuni în interiorul Uniunii. Este nevoie de o abordare cuprinzătoare care să valorifce sentimentul extraordinar de solidaritate de după atentatul de la Paris şi să evite ostracizarea uneia sau alteia dintre comunităţi„, a precizat Iohannis.

El a mai afirmat că, la discuţii, a subliniat „necesitatea păstrării unui echilibru între libertăţile fundamentale precum păstrarea principiului liberei circulaţii a persoanelor în interiorul Uniunii, respectarea legislaţiei şi responsabilitatea pe care o avem de a asigura securitatea cetăţeniltor”.

„Măsurile noastre nu trebuie să creeze noi bariere, ci trebuie aplicate coerent în interiorul frontierelor Uniunii Europene, fără diferenţe de tratament între statele membre Schengen şi cele non-Schengen”, a mai spus Klaus Iohannis.