Klaus Iohannis, mesaj de încurajare pentru români de Ziua Naţională: „România a demonstrat ca e un partener de încredere pentru UE si NATO. Avem nevoie să nu ne îndepărtăm de valorile euroatlantice”

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, în discursul de la recepția de Ziua Națională care a avut loc la Palatul Cotroceni, despre provocările care apar în situații de criză, dar şi despre progresele incontestabile pe care ţara noastră le-a făcut în mai multe domenii.

01 dec. 2022, 17:17
Klaus Iohannis, mesaj de încurajare pentru români de Ziua Naţională: „România a demonstrat ca e un partener de încredere pentru UE si NATO. Avem nevoie să nu ne îndepărtăm de valorile euroatlantice”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că, în contextul actual marcat de războiul din Ucraina, „trăim timpuri foarte complicate” şi „avem mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele”.

Celebrăm pe 1 Decembrie momentul istoric in care visul de secole al românilor a devenit realitate. Cu emotie si recunostintă, ii evocam pe cei care, condusi de viziunea unei natiuni moderne, au infaptuit unirea la Chisinau, Cernauti, Iasi, Bucuresti.

Valorile si idealurile in care au crezut si pentru care s-au jertfit inaintasii nostri sunt temelia Romaniei puternie. Aceste valori si idealuri ne-au dat forta de a merge inainte chiar si in vremuri dificile. Astfel de puncte de cotitura ne arata care ne sunt adevaratele repere, clarifica diferenta dintre bine si rau si ne determina sa ne asumam principiile in care credem. Dificultățile ne întăresc și dau semnificație mesajului Zilei Naționale, și anume că în momentele majore ale istoriei suntem solidari, punem in valoare ceea ce ne uneste si devenim impreuna mai puternici si mai respectati.

Sărbătoarea ne găsește într-un context tensionat, legat de războiul din Ucraina. Ucraina dă lumii întregi un vibrant exemplu de luptă pentru apărarea libertăţii şi independenţei. Războiul a declanșat o criză de securitate, energetică, umanitară. A generat o escaladare a extremismelor și  a discursului urii. Libertatea de mișcare, egalitatea în fața legii sunt atuuri ale unei societăți democratice, care în vremuri tulburi capătă o semnificaţie şi mai puternică. Știm cât de prețioase sunt toate acestea, dar mai ştim că nu sunt nici universale, nici eterne.

Sunt libertăți și drepturi care trebuie promovate şi apărate, care se câștigă greu și se pierd infinit mai ușor. Izolaționsimul este perfid și periculos pentru că găsesc teren fertil în perioade de criză.

Oamenii se simt debusolati, apasati de grijile prezentului, ei cad usor prada manipularii si dezinformarii. Romania este azi un pilon de securitate si o tara stabila care a facut progrese semnificative si reforme consistente in domeniul justitiei. Aceasta realitate este recunoscuta de Comisia Europeana care a dat unda verde ridicarii MCV pentru tara noastra, este inca o dovada ca Romania se dezvolta accelerat si este membru al marii familii europene.

In anii care vor urma avem multe de facut sa cladim o tara prospera care sa aiba o voce ferma. Cetatenii au in mod firesc mari asteptari de la clasa politica mai ales in aceasta perioada dificila. Ne aflam deja pe un drum plin de schimari, de reforme, un proces pe care eu il vad ireversibil dar romanii au nevoie de progrese cat mai tangibile si imediate pentru cresterea bunastarii si nivelului de trai. Tara noastra ale la dispozitie fonduri prin PNRR si prin alte programe europene pentru a produce schimbarile necesare si indemn autoritatile sa faca uz de toate instrumentele disponibile.

Pe parcursul acestui an, România a demonstrat ca e un partener de incredere al UE si NATO prin demersurile intreprinse pt sprijinirea Ucrainei, pt consolidarea NATO dar si pt prevenirea unei crize alimentare globale.

Beneficiem azi de cea mai inalta garantie de securitate posibila, iar prezenta trupelor NATO in România apara teritoriul in fata pericolelor sau agresiunilor. Securitatea României reprezintă cel mai de preţ bun câstigat in ultimii 30 de ani.

Azi le multumesc militarilor nostri dar si trupelor din statele aliate pt curajul şi devotamentul de care dau dovada zilnic.

Suntem contemporani cu momente care vor defini istoria omenirii. Ranile provocate de pandemie nu s-au vindecat si suntem obligati sa facem fata altor provocari, spectrul unor recesiuni globale, un razboi la granite. Mesajul infaptuirii Marii uniri rămâne neschimbat: contributia fiecaruia dintre noi e fundamentală in atingerea obiectivelor majore, sta in puterea noastra sa construim tara pe care ne-o dorim, sa pasim pe acest drum cu hotarare si incredere„.