Klaus Iohannis, mesaj de Ziua NATO: „Numai uniţi vom fi mai puternici!”

Preşedintele, premierul, ministrul de Externe şi alţi oficiali ai României au transmis duminică mesaje de Ziua NATO.

04 apr. 2021, 11:06
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua NATO: „Numai uniţi vom fi mai puternici!”

Ziua NATO

: Preşedintele Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO că prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerenţa şi consistenţa deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la care contribuţia României este semnificativă şi că Alianţa a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate.

Preşedintele afirmă că va continua să susţină consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanţare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezenţa în regiunea Mării Negre. ”Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO şi UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potenţialul deosebit pe care cele două organizaţii esenţiale îl oferă statelor membre şi cetăţenilor săi, prin asigurarea securităţii şi prosperităţii. Numai uniţi vom fi mai puternici!””, conchide Iohannis.

Prezentăm integral mesajul preşedintelui Iohannis:

”Ca în fiecare an, sărbătorim în prima duminică din luna aprilie Ziua NATO în România. Marcăm, totodată, aniversarea a 72 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, o alianţă politico-militară fundamentală pentru pacea, securitatea şi prosperitatea internaţionale, cea mai de succes Alianţă de apărare colectivă din istorie. NATO consolidează legătura unică şi profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune.

Mesajul de Paşte al lui Klaus Iohannis: „Împreună vom depăşi cu bine aceste momente grele”
Evoluţiile actuale la nivel internaţional se menţin dinamice şi impredictibile, iar provocările de securitate se înmulţesc şi se diversifică. Puterea Alianţei de a face faţă acestui context se bazează pe solidaritatea statelor membre în îndeplinirea apărării colective.

În plus, capacitatea NATO de a-şi îndeplini obiectivul său major, acela de apărare a tuturor cetăţenilor şi teritoriilor aliate, se datorează şi procesului constant de adaptare şi transformare la care România a participat în mod activ şi substanţial în ultimii ani.

Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerenţa şi consistenţa deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la care contribuţia României este semnificativă.

NATO a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate. Prin punerea la dispoziţia aliaţilor a mijloacelor şi a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarităţii atât între aliaţi, cât şi în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficienţa. România a valorificat aceste noi oportunităţi, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în ţară echipamente esenţiale combaterii pandemiei.

Klaus Iohannis şi soţia sa participă la Slujba de Înviere. Carmen Iohannis, apariţie de senzaţie la braţul preşedintelui
NATO se adaptează permanent pentru a deveni o organizaţie mai puternică şi mai eficientă. Astfel, procesul de reflecţie „NATO 2030”, lansat în 2020 de Secretarul General, Jens Stoltenberg, creează premisele unui rol mai ambiţios al Alianţei în etapa următoare, inclusiv din perspectiva elaborării unui nou Concept Strategic – iniţiativă pe care România o sprijină pe deplin.

România este profund ataşată valorilor euro-atlantice şi acţionează hotărât în spiritul consolidării relaţiei transatlantice şi pentru promovarea profilului şi rolului NATO. Ţara noastră are o participare semnificativă pe mai multe planuri la operaţiile şi misiunile aliate, inclusiv la demersurile menite să consolideze postura de descurajare şi apărare a NATO.

Dezvoltarea şi modernizarea capabilităţilor militare naţionale sunt determinante pentru succesul obiectivelor aliate comune. Voi continua să susţin consensul transpartinic în alocarea procentului de 2% din PIB pentru domeniul apărării, această finanţare contribuind la consolidarea NATO, inclusiv prin prezenţa în regiunea Mării Negre.

Pentru a răspunde noilor provocări şi ameninţări de securitate, creşterea rezilienţei devine un obiectiv prioritar, atât la nivelul instituţiilor naţionale, cât şi la cel al Alianţei Nord-Atlantice în ansamblul său. Totodată, consider că este foarte important să continuăm pe calea întăririi parteneriatului strategic între NATO şi UE, astfel încât să eficientizăm coordonarea pentru a folosi potenţialul deosebit pe care cele două organizaţii esenţiale îl oferă statelor membre şi cetăţenilor săi, prin asigurarea securităţii şi prosperităţii. Numai uniţi vom fi mai puternici!”

Ziua NATO – Ministrul de Externe: România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă, în mesajul de Ziua Nato, că România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate.

,,Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al ţării noastre pentru apărarea colectivă şi solidaritatea aliată, precum şi pentru  o relaţie transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO şi Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi al apărării. România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente şi viitoare, inclusiv prin contribuţia pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienţei, prin intermediul iniţiativei de înfiinţare şi găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. De asemenea, România sprijină activ procesul de reflecţie strategică NATO 2030 coordonat de Secretarul General la NATO, proces menit să consolideze dimensiunea politică a Alianţei, să cristalizeze o viziune a viitorului NATO şi să conducă, în cele din urmă, la elaborarea unui nou Concept Strategic”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 4 aprilie 2021, a Zilei NATO în România.

 

Cîţu: Pentru România, NATO a fost şi continuă să fie principalul garant şi pilonul fundamental al apărării

NATO a fost şi continuă să fie pentru România principalul garant şi pilonul fundamental al apărării, se arată într-un mesaj al prim-ministrului Florin Cîţu, transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO în România.

Şeful Guvernului aminteşte în mesaj că România sărbătoreşte tradiţional Ziua NATO, de 17 ani, în prima duminică a lunii aprilie.

„Timp de peste 70 de ani, Alianţa Nord-Atlantică a demonstrat capacitatea de a face faţă celor mai dificile provocări de securitate, prin adaptarea sa continuă, prin modul de acţiune eficient şi, mai ales, prin solidaritatea şi unitatea aliaţilor săi. Toate acestea au fost vizibile inclusiv în contextul actual al luptei împotriva pandemiei de COVID-19, Alianţa Nord-Atlantică şi membrii săi oferind sprijin care a fost extins inclusiv către parteneri. Pentru România, NATO a fost şi continuă să fie principalul garant şi pilonul fundamental al apărării şi securităţii naţionale. România are o contribuţie activă şi semnificativă la misiunile şi operaţiile aliate, precum şi un rol distinct şi activ în conturarea politicilor şi deciziilor NATO, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare. Totodată, România acţionează coerent pentru sporirea cooperării cu partenerii Alianţei”, se arată în mesajul premierului.

Potrivit acestuia, toate acestea sunt dovezi ale angajamentului ferm şi substanţial al României în cadrul NATO şi contribuie la conturarea profilului ţării noastre ca aliat puternic şi de încredere.

„Guvernul României va acţiona în continuare astfel încât să menţină o contribuţie semnificativă a ţării noastre la consolidarea NATO, la eforturile de apărare colectivă, inclusiv prin alocarea, în continuare, a 2% din PIB pentru apărare, şi la promovarea valorilor şi obiectivelor strategice comune. La Mulţi Ani, NATO! La mulţi ani României în NATO!”, a concluzionat premierul Florin Cîţu, în mesajul său.