Klaus Iohannis, mesaj EMOŢIONANT pe Facebook, la un an de la plecarea lui Ianukovici de la conducerea Ucrainei

Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook, la aniversarea unui an de la plecarea lui Viktor Ianukovici de la conducerea Ucrainei, un mesaj în care îşi exprimă speranţa ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate şi să ducă la o diminuare a tensiunilor care în ultimele luni au dus la mii de decese şi la peste un milion de refugiaţi.

22 feb. 2015, 12:08
Klaus Iohannis, mesaj EMOŢIONANT pe Facebook, la un an de la plecarea lui Ianukovici de la conducerea Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis afirmă, la un an de la plecarea de la putere a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici în urma manifestărilor EuroMaidan, că este momentul să se pună capăt confruntării armate din țara vecină.

„Astăzi se împlinește un an de la Revoluția Demnității, când cetățenii Ucrainei s-au mobilizat și au ieșit în stradă împotriva unui regim corupt și autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toți cei care și-au dat viața pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o națiune renaște și cum aspirațiile ei nu pot fi distruse de șenilele tancurilor. În multe privințe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timișoara sau București, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat”, subliniază Klaus Iohannis în postarea de pe Facebook.

„În ultimul an, Federația Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei țări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate și să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieți omenești și la peste un milion de refugiați”, mai spune Iohannis.

El a adăugat că susține, ca președinte al României, soluția diplomatică în rezolvarea acestui conflict, astfel încât Ucraina să fie un stat stabil, democratic, suveran, căruia să i se respecte integritatea teritorială. „La manifestările de azi, de la Kiev, sunt reprezentat de consilierul meu pentru securitate națională, George Scutaru. Pe 17 martie, mă voi reîntâlni cu președintele Petro Poroșenko, cu prilejul vizitei mele oficiale în Ucraina”, a mai menționat Klaus Iohannis.