Klaus Iohannis: Multe persoane acuzate sau condamnate îşi descoperă vocaţia de scriitor

Președintele Klaus Iohannis a explicat, vineri, motivele pentru care i-a cerut procurorului general să ia toate măsurile astfel încât cercetările să se desfășoare cu celeritate, dând ca exemplu sesizările cu privire la cărțile scrise de persoane condamnate care își "descoperă vocația de scriitor".

07 oct. 2016, 13:17
Klaus Iohannis: Multe persoane acuzate sau condamnate îşi descoperă vocaţia de scriitor

Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliști la Palatul Cotroceni despre contextul în care joi a cerut soluționarea rapidă a unor dosare privind acuzații de plagiat, pentru ca imaginea publică a autorilor să nu aibă de suferit.

„Da, este foarte adevărat și insist pe acest lucru. Fiindcă putem să observăm foarte ușor: multe persoane acuzate sau condamnate sau în orice altă fază cu dosare penale își descoperă vocația de scriitor, ca să zic așa. Și atunci este foarte important ca aceste sesizări care se fac să fie verificate cu celeritate, fiindcă se vede foarte bine: dacă ele se referă la politicieni, sunt folosite în campania electorală, sunt folosite în lupta politică. Or, nu mi se pare absolut deloc normal. Lupta politică trebuie să fie pentru obiective politice, nu pentru dosare, și în acest sens a venit solicitarea mea. Dacă cineva este acuzat și se susține acuzația, să meargă în instanță, iar dacă nu, să se spună clar: ‘nu este adevărat’ și bunul renume al persoanei să fie restabilit cât se poate de repede”, a spus Iohannis.

Șeful statului a avut joi o întâlnire cu procurorul general, după care a explicat că există dosare „extrem de vechi”, precum cele legate de Revoluție și Mineriadă.

Iohannis a precizat că l-a mai rugat pe procurorul general să ia măsurile necesare astfel încât cercetările să fie efectuate mai rapid, pentru a trimite dosarele în instanță atunci când procurorii constată că s-a încălcat legea.

„Acolo unde se constată că nu s-a încălcat legea, că sunt niște delațiuni comice, acolo să se restabilească de îndată bunul renume al persoanei care a fost pe nedrept acuzată”, a adăugat Klaus Iohannis.


loading...