Klaus Iohannis: „Nu e realist pentru România să fixăm orice termen pentru adoptarea monedei euro. În acest moment țara noastră nu îndeplinește acele criterii”

Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, a declarat că stabilirea unui termen pentru adoptarea monedei euro nu e un lucru realist pentru România.

23 mart. 2023, 12:31
Klaus Iohannis: „Nu e realist pentru România să fixăm orice termen pentru adoptarea monedei euro. În acest moment țara noastră nu îndeplinește acele criterii”

Întrebat dacă România ar putea intra în zona euro din 2026, Klaus Iohannis a spus că orice termen e inutil. „Nu e realist pentru România să fixăm orice termen pentru moneda euro. În acest moment țara noastră nu îndeplinește aceste criterii”, a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis, despre aderarea Româniai la Schengen: De data aceasta este complicat pentru că Austria se opune extinderii Schengen din motive electorale interne

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, Iohannis a spus că apreciază inițiativele civice pentru ajutarea țării noastre să adere, dar spune că totul ține de Austria care blochează în continuare extinderea din motive electorale interne.

Citește și Klaus Iohannis răspunde românilor care-i cer lui Volodimir Zelenski încheierea păcii cu Rusia, prin cedarea de teritorii: „Nu poate fi acceptat așa ceva!” (VIDEO)

„Ca atare, aceste inițiative sunt salutare, fiincă este bine să se știe că nu doar noi, politicienii, ne dorim România în Schegen. Este bine să se știe că și cetățenii își doresc. Dacă prin astfel de inițiative procesul se va accelera, asta rămâne de văzut.

Parlamentul European a dat mai multe rezoluții prin care arată că România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen, dar decizia finală se ia în Consiliul Uniunii, în formatul JAI. Sigur, pentru a se ajunge la o decizie favorabilă trebuie să se implice toată lumea de la președinte, la premier, la ministru de Interne sau ministru de Externe.

De data aceasta este complicat pentru că Austria se opune extinderii Schengen din motive electorale interne”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și Iohannis se simte trădat de Comisia Europeană, după ce Bruxellesul a acordat un ajutor infim fermierilor români: „Am făcut sacrificii imense pentru exporturile de cereale din Ucraina / Astfel de abordări pun sub semnul întrebării buna credință”