Klaus Iohannis: Nu putem permite ca persoane care au încălcat legea penală să se bucure de foloasele necuvenite

Klaus Iohannis vorbeşte despre importanţa recuperării prejudiciilor în lupta anticorupţie şi critică Parlamentul pentru faptul că încă se opune solicitărilor venite de la procurori în vederea ridicării imunităţii unor parlamentari.

25 feb. 2016, 11:09
Klaus Iohannis: Nu putem permite ca persoane care au încălcat legea penală să se bucure de foloasele necuvenite

Klaus Iohannis a arătat că, în lupta anticorupţie, o componentă foarte importantă este recuperarea prejudiciilor constatate. Şefa DNA arătase că totalul prejudiciilor calculate de procurori în dosarele instrumentate anul trecut se apropie de jumătate de miliard de euro.

„O altă temă importantă rămâne recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă. Nu putem permite ca persoane care s-au îmbogăţit prin încălcarea legii penale să se bucure în continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, că avem nevoie de acțiune coerentă din partea autorităților și că trebuie operaționalizate cu adevărat instituțiile cu atribuții, care să recupereze prejudiciile”, a declarat Klaus Iohannis la bilanţul DNA.

Preşedintele Iohannis a mai spus că legile trebuie să fie stabile şi în niciun caz să nu îngrădească lupta anticorupţie, făcând trimitere la încercarea promovării unor legi pentru amnisitie sau graţiere.

„Permiteți-mi să remarc în același timp menținerea stabilității cadrului legislativ și faptul că s-a evitat pericolul unor legi sau alte acte normative care ar fi riscat să îngrădească lupta anticorupție, cum ar fi amnistia și grațierea, sau modificări intempestive la Codul Penal sau la Codul de procedură penală”, a completat preşedintele. 

Klaus Iohannis a criticat încă o dată parlamentul pentru faptul că se împotriveşte uneori cererilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale sau arestării unor înalţi demnitari.

„Încuviințarea de către Parlament a cererilor justiției rămâne însă un capitol cu restanțe periodice. Doresc să subliniez încă o dată faptul că imunitatea parlamentară nu are voie să se transforme într-o piedică împotriva luptei anticorupţie”, a mai arătat Iohannis.

Preşedintele a precizat că va sprijini lupta anticorupţie şi că aceasta nu se va termina până când nu va avea, pe lângă caracterul punitiv, şi o componentă preventivă, de educaţie.

„Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise în judecată 497 de persoane cu funcţii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arată că flagelul corupţiei continuă, din păcate, să afecteze profund societatea noastră. De aceea, lupta împotriva corupţiei nu numai că nu s-a încheiat, dar trebuie să continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui să rămână un jucător cu rol central în combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate. În paralel, cred că este necesară dezvoltarea unor politici publice şi a unei legislaţii care să pună accent și pe educarea cetăţenilor, în special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale corupţiei de orice fel, precum şi pe măsurile de prevenire a faptelor de corupţie. Pentru o schimbare durabilă în societatea românească, am convingerea că pe lângă caracterul judiciar și punitiv, lupta anticorupţie trebuie să capete și o componentă educativă”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis, AICI.