Klaus Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României

Mii de militari și mașini blindate ale Armatei au defilat marți, în centrul Capitalei, pentru tradiționala paradă militară de 1 Decembrie. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri pentru Ziua Națională. Și președintele Iohannis celebrează Ziua Națională la Palatul Cotroceni în cadrul unei recepții cu sute de invitați. După parada de 1 Decembrie, Klaus Iohannis va pleca în Dubai, la summitul ONU pentru schimbările climatice.

28 nov. 2023, 11:52
Klaus Iohannis pleacă în Dubai de Ziua Națională a României

Președintele Klaus Iohannis va pleca de Ziua Națională a României spre Dubai. Șeful statului va participa, în perioada 2-4 decembrie, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se va desfăşura în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis va susține a doua zi, pe 2 decembrie, un discurs de trei minute la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice unde va evidenţia faptul că schimbările climatice se intensifică, iar efectele acestora sunt dezastruoase în întreaga lume.

„Preşedintele Klaus Iohannis va susţine necesitatea implementării de urgenţă a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice. Totodată, va sublinia importanţa pe care educaţia privind clima şi mediul înconjurător o are în sistemul de învăţământ din România. În acelaşi timp, va reliefa ambiţia României de a reduce în continuare emisiile de gaze cu efect de seră şi deschiderea spre cooperare într-un cadru multilateral pe teme relevante pentru diplomaţia climatică a ţării noastre”, a transmis Administrația prezidențială.

Pentru a-i permite șefului statului să plece vineri seară spre Dubai, recepția de Ziua Națională de la Palatul Cotroceni va începe la ora 14.00, potrivit Digi 24.

Klaus Iohannis va fi prezent la COP28 alături de alte personalități internaționale, printre care Papa Francisc, premierii Marii Britanii, Italiei și Germaniei, dar și președinții Israelului și ai Palestinei. Șeful statului le va vorbi celor prezenți la summit-ul din Dubai despre importanța combaterii încălzirii globale și va sublinia angajamentul României în acest sens.

Citește și: România ar putea cumpăra un avion prezidențial. Anunțul lui Marcel Ciolacu după turneu lui Iohannis în Africa

Preşedintele Iohannis va participa, tot sâmbătă, la Evenimentul la Nivel Înalt pe Atenuarea Schimbărilor Climatice, în cadrul căruia, alături de alţi şefi de stat şi de guvern, va discuta cu privire la răspunsul la nivel global la schimbările climatice prin măsuri de atenuare care pun accent pe tranziţia climatică justă. În aceeaşi zi, şeful statului va fi prezent la un eveniment de promovare a iniţiativei Net Zero Nuclear, pe care România o susţine la COP28. Cu acest prilej, el va interveni pe aspecte legate de rolul energiei nucleare în asigurarea securităţii energetice şi în procesul global al decarbonizării.

Duminică, preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentul care marchează alăturarea României la Alianţa Solară Internaţională. În mesajul său, va evidenţia, printre altele, beneficiile pentru România care derivă din aderarea la această alianţă de state care promovează extinderea energiei solare.

Luni, şeful statului, în calitate de vorbitor principal, va participa la Forumul Inovaţiei Sustenabile pentru a extinde dialogul cu actorii non-statali a căror importanţă este crucială în limitarea schimbărilor climatice. Acţiunea climatică eficientă are nevoie de investiţii, modele noi de afaceri, colaborare pe multiple niveluri şi implicarea universităţilor în dezvoltarea unor noi tehnologii şi soluţii climatice, menţionează Administraţia Prezidenţială.

„Prezenţa Preşedintelui României la COP28 se înscrie în rândul acţiunilor privind clima şi sustenabilitatea iniţiate şi sprijinite constant de-a lungul celor două mandate şi transmite un semnal puternic la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte angajamentul serios şi consecvent al ţării noastre de a răspunde provocării schimbărilor climatice”, arată sursa citată.

Abia întors în turneul african, șeful statului român va pleca pentru a doua oară în acest an în Emiratele Arabe Unite. În ziua în care șeful statului își va susține discursul vor mai vorbi și președintele Franței și prim-miniștrii Italiei, Germaniei, Olandei, Norvegiei, Japoniei, Suediei, Finlandei și mulți alții.

Citește și: Klaus Iohannis, în Cabo Verde: Prin acest turneu am repus România pe radarul african