Klaus Iohannis prezintă concluziile Summit-ului NATO de la Vilnius: „Constituim în România un hub regional de antrenament pentru piloții de F16”

Klaus Iohannis a prezentat planurile de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic la Marea Neagră, inclusiv pentru România.

12 iul. 2023, 15:48
Klaus Iohannis prezintă concluziile Summit-ului NATO de la Vilnius: „Constituim în România un hub regional de antrenament pentru piloții de F16”

Klaus Iohannis prezintă concluziile Summit-ului NATO de la Vilnius. Președintele a anunțat că va fi constituit în România un hub regional de antrenament pentur piloții români de F16.

„Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, NATO are un răspuns pe măsură pregătit”

„Deciziile noastre de la acest Summit au demonstrat fără echivoc soliditatea legăturii transatlantice și unitatea aliată. În ceea ce privește postura NATO de descurajare și apărare, în mod cert facem un pas decisiv în direcția consolidării securității aviate. Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Astfel, pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit.

Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă la nivel de brigadă prin forțe de întărire dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente. Am mulțumit tuturor aliaților prezenți în România pentru contribuțiile lor și am salutat anunțul Spaniei de a disloca militar în România”, a declarat Iohannis.

Citește și Iohannis îi strică afacerile lui Băsescu. Decizia care-i afectează profiturile de la Nana

Iohannis: „Liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim”

Președintele României mai spus că „deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliaţi au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim”.

„Deciziile luate la Summit necesită angajamente financiare pe măsură, astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru Apărare ca prag minim de la care pornim. Tototată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România. Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F16. Acest hub va fi accesibil și pentru piloții aliați și pentru cei ucraineni. E un rol important pe care România și l-a asumat aici”.

Citește și Klaus Iohannis, prima reacție în scandalul „Azilele Groazei”: „Nu știu cine e vinovat”

„La Summit am anunțat și crearea, alături de Bulgaria, a unui comandament regional dedicat forțelor speciale care e deschis aliaților și partenerilor noștri.

Am făcut încă un pas în consolidarea atenției NATO asupra regiunii Mării Negre, care rămâne de importanță strategică pentru securitate euroatlantică. Comunicatul final al Summit-ului se referă la necesitatea monitorizării și a evaluării mediului de securitate din zona Mării Negre”, a declarat Iohannis.