Klaus Iohannis, prima reacţie în cazul Sorinei, fetiţa adoptată de o familie de români din SUA: „Este un caz complicat şi trist”

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, referindu-se la cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă luată cu forţa din casa asistentei maternale după ce a fost adoptată de o familie de români stabiliţi în SUA, că se așteaptă ca toate autoritățile statului implicate să-și facă datoria şi să rezolve chestiunea.

10 iul. 2019, 10:09
Klaus Iohannis, prima reacţie în cazul Sorinei, fetiţa adoptată de o familie de români din SUA: „Este un caz complicat şi trist”

„E un caz complicat, cu multă tristețe și mă aștept ca toate autoritățile implicate să-și facă datoria foarte bine și să se rezolve chestiunea”, a spus Klaus Iohannis.

În 21 iunie, Sorina, o fetiţa de opt ani din Baia de Aramă, a fost luată de autorităţi din locuinţa asistentului maternal din Mehedinţi, care a crescut-o de la vârsta de un an, după ce a fost adoptată de o familie de români din SUA. Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei asistentului, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă „Mami, nu vreau să plec”, în timp ce procurorul trage de ea şi o duce la maşină, pentru a fi preluată de părinţii adoptivi.

Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Mandatul de percheziţie la locuinţa asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina viza strângerea de probe privind mai multe infracţiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, înşelăciune, nu preluarea fetiţei.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina. De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinţei prin care a fost încuviinţată adopţia şi a cerut suspendarea executării sentinţei.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a dispus cercetarea disciplinară a procurorului de caz, dosarul aflându-se la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

CAZUL SORINA: Revizuirea adopţiei fetiţei, AMÂNATĂ la Curtea de Apel Craiova. Tribunalul Olt şi-a declinat competenţa în acelaşi caz