Klaus Iohannis: Recentele atacuri informatice asupra Europei au generat şi perturbări ale unor activităţi economice

Recentele atacuri informatice asupra Europei au generat și perturbări ale unor activități economice, ceea ce a dus la pierderi financiare substanțiale, a declarat președintele Klaus Iohannis la Tallin, în cadrul intervenției susținute la reuniunea informală a Consiliului European, axată în principal pe viitorul digital al Europei.

29 sept. 2017, 16:13
Klaus Iohannis: Recentele atacuri informatice asupra Europei au generat şi perturbări ale unor activităţi economice

„Referitor la asigurarea securității cibernetice, președintele a arătat că recentele atacuri informatice asupra Europei au afectat nu numai funcționarea sistemelor informatice, dar au generat și perturbări asupra unor activități economice, ceea ce a dus la pierderi financiare substanțiale și la diminuarea încrederii utilizatorilor. Președintele a subliniat că, în absența unei acțiuni concertate și rapide la nivel european, atacurile cibernetice pot genera grave prejudicii economiei și securității în Uniune”, a informat Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, de asemenea, necesitatea ca sistemele educaționale și de formare să pregătească cetățenii Uniunii pentru a dobândi competențele digitale necesare, pentru a face față schimbărilor și provocărilor societății prezente și viitoare.

O altă temă abordată, importantă pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România, a fost digitalizarea serviciilor publice, a serviciilor oferite de administrația centrală, de administrațiile locale, un domeniu în care interesul tuturor este să se găsească metode de îmbunătățire.

În intervenția pe care a avut-o, președintele Klaus Iohannis a insistat asupra nevoii de a menține unitatea proiectului european, precum și de a aborda împreună diferitele inițiative care au fost și care urmează să fie lansate.

Președintele a subliniat că, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, este nevoie să fie identificate soluțiile potrivite pentru a-l apropia mai mult pe cetățeanul european de Bruxelles.

În contextul pregătirilor pentru Președinția română a Consiliului Uniunii, Iohannis a adresat, împreună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, invitația membrilor Consiliului European de a participa la Summitul de la Sibiu din primul semestru al anului 2019, propunere care a fost foarte bine primită, arată Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește reuniunea care s-a desfășurat vineri, aceasta s-a concentrat pe două teme majore: „Viitorul guvernării și securitatea”, vizând rolul Uniunii Europene, al statelor membre în consolidarea încrederii în mediul de securitate în domeniul digital, și „Viitorul economiei și societății”, referitor la nevoile viitoare ale Uniunii în materie de infrastructură, piață și forță de muncă.

În cadrul discuțiilor, președintele României a abordat importanța implementării strategiei digitale pentru Piața Internă a Uniunii Europene și a subliniat, totodată, faptul că piața unică digitală trebuie să se axeze pe următoarele principii de bază: asigurarea securității cibernetice, creșterea utilizării serviciilor publice digitale eficiente și axate pe utilizatori, sporirea competențelor digitale ale cetățenilor și companiilor.

Cu privire la rolul economiei digitale, șeful statului a evidențiat că aceasta este esențială pentru buna funcționare a Pieței Interne a Uniunii și va permite consumatorilor, inclusiv acelora care locuiesc în zone mai puțin accesibile, îndepărtate sau periferice, să beneficieze de o gamă cât mai largă de opțiuni în ceea ce privește produsele și serviciile digitale.

Totodată, președintele a subliniat importanța asigurării în Uniunea Europeană a unui flux liber al datelor fără caracter personal ca o condiție esențială pentru succesul implementării agendei digitale a Uniunii.

Cu prilejul reuniunii, liderii europeni au fost de acord că se impune un proces de reflecție asupra direcției de urmat pentru consolidarea Uniunii fără modificarea imediată a Tratatelor.

Liderii europeni au constatat totodată că încă nu se poate vorbi despre o piață digitală unică în Uniunea Europeană, întrucât mai sunt multe piedici care trebuie înlăturate. În plus, este nevoie de reglementări care pot fi efectiv aplicate în toată Uniunea, de rețele mult mai performante și, totodată este nevoie ca utilizatorii — cetățeni și firme, să fie protejați de pericolele care sunt inerente unui trafic de date deschis.

În cadrul întâlnirii informale desfășurate joi seară, liderii Uniunii Europene au avut un schimb de opinii cu privire la procesul de reflecție privind viitorul Europei. În acest context, s-a discutat despre pașii de parcurs pentru reformarea Uniunii, a cărei agendă, stabilită la Bratislava și confirmată prin Declarația de la Roma, va trebui să fie pusă în aplicare. Acest obiectiv va trebui îndeplinit în condițiile în care au fost lansate, recent, noi propuneri de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de către președintele Franței, Emmanuel Macron.