Klaus Iohannis retrimite Parlamentului, spre reexaminare, legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân, invocând existenţa unui paralelism legislativ. Actul normativ stipulează prevederi aflate deja în vigoare în cadrul altei legi.
Alina Costache
08 apr. 2024, 12:10
Klaus Iohannis retrimite Parlamentului, spre reexaminare, legea referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis luni, 8 aprilie 2024, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În cererea de rerexaminare se arată că, în data de 8 aprilie 2023, Parlamentul a transmis Preşedintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 116/2023).

”Legea are ca obiect de reglementare modificarea modalităţii prin care pot fi realizate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit articolului unic din legea supusă reexaminării, art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se modifică şi va avea următorul cuprins: «(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii»”, se arată în cererea de rerexaminare, citată de Administraţia Prezidenţială.

Citește și: România, ţara maidanezilor. Un copil de 13 ani, pe moped, atacat de o haită de câini în Teleorman. Minorul, transportat la spital

Documentul arată că, în cadrul controlului anterior de constituţionalitate, în data de 11 aprilie 2023, Avocatul Poporului a formulat o obiecţie de neconstituţionalitate, invocând, printre altele, existenţa unui paralelism legislativ prin raportare la o altă lege adoptată de Parlament, dar care nu intrase în vigoare, respectiv Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 291/2022).

”Prin Decizia nr. 483/2023, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată obiecţia, statuând că, deşi normele au un conţinut identic, nu există un paralelism legislativ întrucât niciuna dintre cele două legi nu se afla în vigoare la momentul controlului de constituţionalitate. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 291/2022) a fost adoptată de Parlament în urma parcurgerii unui nou ciclu legislativ ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 6/2023, promulgată prin Decretul Preşedintelui României nr. 1621/2023, devenind astfel Legea nr. 368/2023, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1106 din data de 8 decembrie 2023. Astfel, forma în vigoare a art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 are următorul conţinut: «(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii»”, se mai arată în documentul citat.

Citește și: Cât câștigă un hingher în România? Oamenii sunt sfâșâiați pe străzi de câinii maidanezi, iar ei se îmbogățesc

Preşedintele arată că, aşadar, dispoziţiile art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 aflate în vigoare şi dispoziţiile articolului unic din legea supusă reexaminării au un conţinut identic. Or, în conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (1) şi (4) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative: ”(1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. (…) (4) Pentru fundamentarea noii reglementări se va porni de la dezideratele sociale prezente şi de perspectivă, precum şi de la insuficienţele legislaţiei în vigoare”.

”Având în vedere că soluţia urmărită de legiuitor şi-a găsit deja consacrarea legislativă prin art. I pct. 2 din Legea nr. 368/2023 cu referire la art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 şi ţinând cont de exigenţele normelor de tehnică legislativă şi de scopul funcţiei de legiferare a Parlamentului, apreciem necesară reanalizarea intervenţiei legislative întrucât legea supusă reexaminării nu mai are aptitudinea de a institui reguli noi şi necesare. Faţă de argumentele expuse mai sus şi având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, mai arată preşedintele Iohannis.

 

Spynews
Cine este Thomas Matthew Crooks, lunetistul care a încercat să-l omoare pe Donald Trump
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Orașul devenit stațiune turistică aflat la doar o oră și jumătate de mers de București. Puțini au auzit de el
Capital.ro
Mașini INTERZISE în România. Ordinul intră în vigoare de mâine 15 IULIE, ora 11
Playtech.ro
Fiica lui Cristi Boureanu, apariție de INFARCT! Ioana e piesă la 23 de ani, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
Condiții draconice la nunta lui Ianis Hagi. Ce nu au voie să facă invitații
Spynews
Rapperul Wiz Khalifa a fost săltat de poliție de pe scena Beach, Please! Artistul s-a drogat în văzul tuturor la festivalul din Costinești
Spynews
Nunta anului la Palatul Știrbey! Elena, soția lui Ianis Hagi, dezvăluiri de suflet! Ce relație este între ea și Kira
Evz.ro
Președinții americani asasinați. Istoria sângeroasă a SUA
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi cu Elena Tănase! Mirii au ieșit în stradă și au făcut o horă machedonească
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Wiz Khalifa arestat la Beach, Please, după ce și-a aprins un cui pe scenă: VIDEO cu momentul arestării sale
Capital.ro
Se suspendă TALONUL AUTO. Este ilegal pentru șoferii din ROMÂNIA
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Primele imagini cu atacatorul lui Donald Trump. A fost filmat pe acoperișul unei clădiri, după intervenția Serviciilor Secrete
stirilekanald.ro
Momentul când bărbatul care a vrut să-l asasineze pe Trump e ÎMPUȘCAT de un lunetist
substantial.ro
Noi recorduri de temperaturi extreme anunțate de ANM
MediaFlux
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI