Klaus Iohannis: România înregistrează ritmuri accelerate de creştere în ultimii ani în zona IT, cu o pondere în PIB de circa 6%

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că antreprenoriatul este un motor autentic al schimbării sociale și al inovării.

03 oct. 2017, 08:29
Klaus Iohannis: România înregistrează ritmuri accelerate de creştere în ultimii ani în zona IT, cu o pondere în PIB de circa 6%

„Atingerea unor obiective naționale sau regionale relevante pentru dezvoltare nu se poate face fără implicarea mediului economic. Adeseori, mediul de afaceri reușește singur chiar și atunci când administrația publică rămâne în urmă în ceea ce privește datoria statului de a furniza acel cadru predictibil, favorabil dezvoltării economice. Din acest motiv, antreprenoriatul este un autentic motor al schimbării sociale și al inovării, cu precădere în contextul de piață actual, unul dinamic și alert în materie de tehnologie, inovare și oportunități”, a spus Iohannis, la Forumul oamenilor de afaceri români și croați, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României.

În ultimii ani, România a înregistrat performanțe economice notabile, prin rate record de creștere economică în spațiul european, dar și printr-un volum cu circa 30% mai mare al fluxului de investiții străine în 2016, ceea ce confirmă atractivitatea mediului economic românesc.

„Este însă important ca, dincolo de latura cantitativă a performanțelor economice, aspectele calitative ale evoluțiilor viitoare să devină predominante.

Citeşte şi: Preşedintele Croaţiei, primit la Palatul Cotroceni. Kolinda Grabar-Kitarovic a fost decorată de Klaus Iohannis

Adevărata valoare a acestor statistici favorabile este dată de capacitatea de a le transpune în viața de zi cu zi a oamenilor, de a le transforma în mijloace durabile de prosperitate. Aceste obiective nu se pot realiza decât într-un climat de stabilitate, în care întreprinzătorii au încredere că autoritățile statului acționează predictibil pe termen mediu și lung.

În planul relațiilor economice bilaterale, ultimii ani au consemnat un moment de referință în dinamica fluxurilor comerciale, prin atingerea celui mai înalt nivel din perioada post-criză, care s-a apropiat de pragul de 300 de milioane de euro.

Deși acest nivel este unul scăzut față de potențialul economiilor noastre, evoluțiile recente ne oferă, totuși, semne încurajatoare. Pe primul semestru al anului curent, schimburile comerciale au crescut cu 30% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce este un semnal foarte pozitiv.

Vă propun, însă, să fim și mai ambițioși, să dezvoltăm colaborarea în special în domeniile tehnologiei de vârf, în domenii inovatoare.

Un exemplu important este domeniul IT, unde România înregistrează ritmuri accelerate de creștere în ultimii ani, cu o pondere în PIB a sectorului de circa 6%, în creștere.

Totodată, este important să consolidăm cooperarea energetică regională, în acord cu principiile Uniunii Energetice și cu exigențele securităţii energetice europene.

În acest sens, prin proiectele energetice de anvergură regională, cum este, de exemplu, gazoductul BRUA, România s-a angajat ferm în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale.

Sunt, totodată, de părere că Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, în cadrul căreia țările noastre sunt partenere, constituie la rândul său un important cadru regional, propice pentru proiecte economice de interes comun și insuficient exploatat.

În această privință, Portul Constanța și Portul Vukovar, de exemplu, ar putea avea un rol important în atragerea de noi fluxuri comerciale.

Astfel, putem prefigura și o serie de pași concreți în implementarea Inițiativei celor Trei Mări, al cărei Summit va fi găzduit de România în 2018, în cadrul căruia dezvoltarea interconectării regionale reprezintă un obiectiv central. De altfel, în marja Summitului va fi organizat și un Forum de afaceri, în cadrul căruia contribuția dumneavoastră, a oamenilor de afaceri, va fi esențială”, a punctat şeful statului.