Klaus Iohannis: România trebuie să sprijine Republica Moldova instituţional şi economic, nu anumite persoane

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Cluj, că țara noastră trebuie să sprijine Republica Moldova instituțional, ajutându-i instituțiile, nu anumite persoane, la fel cum trebuie să o ajute economic, în special energetic.

17 nov. 2016, 16:12
Klaus Iohannis: România trebuie să sprijine Republica Moldova instituţional şi economic, nu anumite persoane

„România și Republica Moldova au o relație specială și privilegiată, care se bazează pe istorie și limbă comună. Această relație este una specială, pe care dorim să o păstrăm și să o protejăm. România are dreptul și insistă să păstreze o relație specială cu Moldova. Această relație specială trebuie să aibă și un fundament solid, unul instituțional. România trebuie și vrea să sprijine Moldova, asta înseamnă că trebuie să sprijinim instituțiile din Moldova să devină mai performante, mai puternice și mai transparente. Asta înseamnă că România trebuie să se implice în economia Moldovei, dar nu în sensul să încercăm să dirijăm ceva acolo. Sunt investiții, realizând conexiuni energetice cu Moldova, în sensul de a le ușura dependența față de unicul furnizor pe care îl au”, a explicat Klaus Iohannis.

El a adăugat că România nu este o țară care vrea să cucerească Republica Moldova, să o ocupe, ci să o ajute pe calea europeană.

„Noi dorim să sprijinim instituții moldovenești, nu anumite persoane din Moldova, pentru că asta a fost una dintre probleme. De multe ori, din România s-au sprijinit anumite persoane din Moldova care au performat sau nu, în loc să se sprijine instituțiile. Vrem să colaborăm cu Moldova în interesul cetățenilor ei, prin întărirea instituțiilor și prin mecanisme foarte corecte și transparente, a economiei Moldovei. Aceasta este calea prin care putem să îi facem pe cetățenii moldoveni să își dea seama că România nu este o țară care vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe. România vrea să întindă o mână Moldovei și a o ajuta pe calea pro-europeană, care este cea mai bună pentru Moldova”, a menționat Iohannis, citat de Agerpres.

Președintele statului a participat joi la dezbaterea „Uniunea Europeană între dezintegrare și reformare. Contribuția României la consolidarea construcției europene”, organizată la Cluj-Napoca de Grupul de reflecție și analiză internațională CITADEL, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.